Activiteiten


Nazi-liederen en toespraak van Hitler te horen in het Oostenrijks openbaar vervoer

Onlangs had het OV in Oostenrijk problemen met het geluid- en luidsprekersysteem. Eerst waren er allerlei vreemde en rare geluiden en berichten te horen. Totdat plotsklaps nazi-liederen door de coupés schalden, onder meer in enkele treinen. In een van deze treinen zaten onder meer een Oostenrijks parlementslid, een rabbijn en een overlevende van de Holocaust.

Toespraak

Deze eigenaardige en pijnlijke gebeurtenis vond onder meer plaats in de trein van Bregenz naar Wezen. De passagiers werden plotsklaps geconfronteerd met enkele delen van de toespraak van Adolf Hitler na de aansluiting van Oostenrijk bij nazi-Duitsland in 1938. De rabbijn Shlomo Hofmeister bracht deze vervelende en vreemde gebeurtenis als volgt onder woorden: ‘Het begon met een nogal serieus klinkende aankondiging. Toen begon er ineens vreemde muziek te spelen, er werd iets gezegd over brandalarm en vervolgens lachte er iemand. De meeste passagiers begrepen wel dat er iets mis was met bepaalde geluidsapparatuur. Het “hoogtepunt” van het geheel was een historische opname van de toespraak van Hitler ten tijde van de Anschluss, inclusief de kreten als ‘Sieg Heil’, enzovoort. Bij elkaar duurde dit alles zo’n twintig minuten.

Afstand

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij kwam met enkele tegenstrijdige verklaringen over deze gebeurtenis. Volgens hen hadden dit soort zeer vervelende situaties al eerder plaatsgevonden. Op de website van het bedrijf staat dat dit alles te wijten is aan technische defecten. Zij bracht dit als volgt onder woorden: ‘Helaas zijn er momenteel irritante mededelingen te horen in verschillende treinen. Wij distantiëren ons nadrukkelijk van de inhoud hiervan. Op dit moment zij wij intensief bezig met het opsporen van de oorzaak van deze technische mankementen te achterhalen en om te voorkomen dat dit nogmaals plaatsvindt.

Tegenstrijdig

Vreemd genoeg kwam de woordvoerder van de OBB, de Oostenrijks Spoorwegmaatschappij, met een geheel ander verhaal. Hij meldde hierover het volgende: ‘Ze moeten de intercomstations op de gewone wijze hebben gebruikt, met een sleutel, en er volgens gewoon een mobiele telefoon naast hebben gelegd’, legde hij uit. Verder deelde hij mede dat op dit moment twee verdachten zijn gevonden en aangehouden met behulp van camerabeelden.

Aantal meldingen

Het Meldpunt voor Antisemitisme van de Joodse gemeenschap van Wenen maakte, naar aanleiding van dit pijnlijke en trieste incident, weten dat er bij hen in 2022 iets meer dan 700 meldingen zijn binnengekomen van antisemitisme. Het jaar 2022 laat in vergelijking met het jaar 2021 een sterke daling zien van meer dan 25%. Desondanks blijft het aantal antisemitische meldingen hoog in vergelijking met de jaren 2019 en 2020. Toen kwamen er respectievelijk 540 en 585 meldingen bij het Meldpunt voor Antisemitisme binnen.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel