Activiteiten


Rabbijn Goldschmidt: het gezicht van het Centrum van het Europese Rabbinaat

Al vanaf 2011 bekleedt  Goldschmidt, de voormalige opperrabbijn van Moskou, een belangrijke en invloedrijke positie. Het gaat om de functie van voorzitter van het Centrum van Europese Rabbinaat (CER). Het gaat hier om een belangrijke Joods orthodoxe alliantie van meer dan 700 Joodse leiders in Europa. Hiervoor was hij zoals gezegd actief als opperrabbijn in Moskou, maar vanwege de Russische aanval op Oekraïne legde hij deze functie neer. 

Public Relations

Rabbijn Goldschmidt ligt als persoon goed in de markt. Zelf is hij geboren in de stad Zürich en woont zijn familie al vele generaties in Zwitserland. Verder is hij zeer ontwikkeld, hoffelijk, spreekt zeven talen en is Goldschmidt in zijn doen en laten zeer hoffelijk en prettig in de omgang. Het is dan ook niet vreemd dat de functie van voorzitter van het Centrum van Europese Rabbijnen goed bij hem past en hem ook ligt. Regelmatig reist hij op en neer tussen Europa en Israël en had hij onlangs een interview met een landelijke Israëlische krant voor een interview over zijn werkzaamheden voor het CER. Natuurlijk kwamen tijdens het interview ook andere hete hangijzers aan bod, zoals de huidige onvrede en onrust in het land. Maar ook over enkele belangrijke gebeurtenissen in zijn werkzame leven.

Voorzitter

In de zomer van 2011 werd opperrabbijn Goldschmidt verkozen tot voorzitter van het Centrum voor het Europese Rabbinaat. Deze functie bekleedt hij 12 jaar en is hij de vierde president van het CER sinds zijn bestaan. In zijn gesprekken met allerlei geestelijke en politieke kopstukken benadrukt hij telkens dat er in Europa een grote Joodse bevolking is, bestaande uit vele kleine Joodse gemeenschappen. Zij profiteren enorm van het werk van het CER.

Ontstaan

De CER werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgericht. De aanleiding was om de vele verwoeste Joodse gemeenschappen in Europa weer op te bouwen, nadat zij grotendeels gedecimeerd waren na de Holocaust en de nasleep ervan. Binnen Europa waren Groot-Brittannië en Zwitserland de enige twee landen die onaangetast en vrij waren gebleven van alle ellende van de Endlösung door Hitler en zijn trawanten. Helaas kwamen de Joodse gemeenschappen in Oost-Europa opnieuw in een crisissituatie terecht. Zij zaten achter het IJzeren Gordijn, waardoor de Joden aldaar opnieuw in een strijd belandden om te overleven.

Doelstelling

Binnen de Europese Joodse gemeenschap vormt de Joodse orthodoxie de meerderheid, ondanks het feit dat het Centrum voor het Europese Rabbinaat meer dan 700 rabbijnen vertegenwoordigt. Je kan hen vinden vanaf de Oeral tot aan de Ierse Zee en vanaf het koude noordelijke Scandinavië tot het warme landklimaat in het zuiden van Europa. De doelstelling van deze organisatie is om de rechten van de Joden in Europa te beschermen en tevens om de stem te zijn voor de Joodse gemeenschap binnen Europa. Verder functioneert de CER ook als een rabbijnse autoriteit, bestaande uit commissies van experts die bekeringen en kasjroet-operaties certificeren en juridische beslissingen nemen die van invloed zijn op de Joodse gemeenschap in Europa.

Impact

Het Centrum voor het Europese Rabbinaat is erkend door de staat Israël en handelt eveneens over privé-gebeurtenissen en situaties, zoals bekeringen en echtscheidingen. Deze worden afgehandeld door de verschillende landelijke vestigingen, rabbijnse rechtbanken,  verspreid over Europa, waaronder in Rome, Parijs, Straatsburg, Amsterdam, Kiev en Wenen. Het is de intentie dat het CER komende zomer haar nieuwe hoofdkantoor opent in de stad München en functioneert als een platform voor allerlei bijeenkomsten, congressen en seminars voor het Europees Rabbinaat.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel