Activiteiten


Jeruzalem: de belangrijkste bestemming voor nieuwkomers uit Noord-Amerika

Onlangs, tijdens de viering van Jeruzalemdag, maakte de non-profitorganisatie Nefesh B’Nefesh (NBN) bekend dat al meer dan 20.000 nieuwkomers met hun hulp emigreerden naar Israël en zijn gaan wonen in de stad Jeruzalem. Natuurlijk deed NBN dit niet alleen, maar in samenwerking met onder meer het Joods Nationaal Fonds, het Agentschap voor Israël en het JNF. Gezamenlijk zetten zij zich in voor de Joden die terug willen naar het beloofde land van Abraham, Izaäk en Jakob.   

Nefesh B’Nefesh

Dit jaar verwacht Nefesh B’Nefesh dat, vanuit Canada en de VS, tegen de 1.300 nieuwkomers zich zullen vestigen in de stad Jeruzalem. Dit baseert zij op gegevens, informatie en de input van haar medewerkers in het veld. In het verlengde hiervan is al verschillende jaren een opgaande lijn zichtbaar die zich doorzet. In 2018 lag het aantal nieuwkomers dat zich in de stad Jeruzalem wilde vestigen ergens rond de 800 mensen. Vervolgens stijgt het aantal olim voor de stad Jeruzalem richting de 900, de 1100 en dit jaar zelfs naar de 1.300 personen.

Overzicht

De groep nieuwkomers in de stad Jeruzalem is zeer divers. Een eenvoudig sociaal-maatschappelijk plaatje laat zien dat de groep bestaat uit gezinnen als alleenstaanden. Sommige gezinnen met kinderen, maar er zijn ook echtparen die al met pensioen zijn. Qua leeftijd bestaat de groep nieuwkomers die zich vestigen in Jeruzalem uit baby’s tot aan hoogbejaarde mensen. Wat betreft de man-vrouw verhouding ontlopen zij elkaar niet veel. Procentueel gezien ligt het aantal vrouw iets hoger, 55% om 45%.

Rabbijn Fass

Wat betreft de olim uit de VS zijn de meeste van hen, die gaan wonen in de stad Jeruzalem, afkomstig uit de staten Californië, Florida, New York, New Jersey en vanuit Canada de provincie Ontario. Hierover zegt rabbijn Fass, co-oprichter en bestuurder van Nefesh B’Nefesh: ‘Het is inspirerend om te zien dat op Jeruzalemdag duizenden nieuwkomers de stad Jeruzalem zien en beleven als hun stad en op vele manieren en op allerlei terreinen een bijdrage leveren aan de hoofdstad van Israël.

Burgemeester Moshe Lion

Een uitspraak die niet vreemd is, mede gezien de diversiteit qua beroepen en werkzaamheden van de olim die nu wonen in Jeruzalem. Onder deze nieuwkomers zaten bijna 40 artsen en bijna net zoveel onderwijzers. Verder zijn zo’n 25 advocaten en andere academici en ingenieurs gaan wonen in de hoofdstad van Israël. De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, is dan ook zonder meer blij en dankbaar voor alle mensen. Hij zegt dan ook dat hij ’trots is dat Jeruzalem de leidende stad blijft voor nieuwkomers om zich te vestigen, terwijl we doorgaan met het aanbieden van en zachte landing voor deze mensen van over de hele wereld, met name de Noord-Amerikanen die aanzienlijk hebben bijgedragen aan de vooruitgang en ontwikkeling, het versterken van onze hoofdstad en de staat Israël als geheel!

Koploper?

Hoewel veel Amerikaanse Joden kiezen voor de stad Jeruzalem ontvangt zij niet de meeste immigranten. Vorig jaar meldde het ministerie van Aliyah & Integratie dat de stad Tel Aviv de meeste nieuwkomers huisvest, bijna 6.500 nieuwe Joodse landgenoten. Daarop volgende stad is Haifa (6.200), Netanya (6.100) en vervolgens Jeruzalem (4.500). Daarbij moeten wij niet vergeten dat door de oorlog in Oekraïne het aantal nieuwe Joodse nieuwkomers desbetreffende regio in het afgelopen jaar met vele honderden procenten is toegenomen. Daarentegen neemt het aantal olim uit Noord-Amerika dat zich vestigt in het beloofde land van God alleen maar af. Desondanks blijft de stad Jeruzalem voor deze groep zeer geliefd.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel