Activiteiten


Politiek Israël in conclaaf over kandidaatstelling voor werkgroep ‘Effect juridische hervormingen’

In de Israëlische maatschappij is veel ophef ontstaan over de juridische hervormingen die de huidige regering, onder leiding van premier Netanyahu, wil doorvoeren bij het Hooggerechtshof. Vandaar dat de regeringscoalitie en de oppositie met elkaar in gesprek zijn om opnieuw het huidige voorstel en de effecten hiervan onder de loep te nemen.

Ondanks het felle verzet vanuit de oppositie en vanuit de maatschappij is zij alsnog akkoord gegaan met de huidige kandidaten voor de betreffende commissie. Hierover zegt de voormalige minister van Defensie, Benny Gantz, het volgende: ‘Wij kunnen geen risico nemen ten koste van de staat Israël.‘ In het verlengde hiervan gaf hij tevens aan dat zijn partij geen kandidaat voor de selectiecommissie zal voordragen. Wel riep hij Yair Lapid en Merav Michaelli op, beide leiders van de oppositie, om tot overeenstemming te komen in het voordragen van een kandidaat voor het ‘Judicial selection Committee‘.

 

Compromis?

Volgens de laatste informatie zijn de coalitie en de oppositie in Israël bereid tot het sluiten van een compromis. De ontwerpovereenkomst zou, volgens verschillende bronnen, zo goed als af zijn. Het ontwerp is tot stand gekomen in het verblijf van de president van Israël. Globaal is de afspraak dat de oppositie een vertegenwoordiger benoemt. Deze persoon maakt vervolgens deel uit van deze nieuwe werkgroep, bestaande uit verschillende rechters en juristen.

Voorstel

Zij gaan het voorstel nader bekijken en indien nodig en waar mogelijk belangrijke of noodzakelijke aandachtspunten, gevoeligheden en suggesties aanvoeren ter overweging. Daarbij geldt tevens de afspraak dat de coalitie tijdens deze besprekingen niet op de proppen komt met nieuwe voorstellen en wijzigingen inzake hun wetsvoorstel over de juridische hervormingen.

Kritische blik

Een punt van aandacht, vanuit de oppositie, gaat bijvoorbeeld over de ambtstermijn van de procureur-generaal binnen een ministerie. Het voorstel is om het ambtstermijn te beperken tot maximaal zes jaar in plaats van een nog langere periode. Er speelt ook nog iets anders. De oppositie eist tevens dat derden, mensen van buiten de politiek, aangesteld worden voor desbetreffende functie.

Leugentje voor eigen bestwil!

Het nieuws dat een deel van de oppositie akkoord zou zijn gegaan, waaronder een partij als de Nationale Eenheid, wordt met klem en nadruk ontkend. De partijleider Gantz ontkent in alle toonaarden dat zijn partij hieraan heeft meegewerkt. Dit valt onder de noemer ‘fake news’. Ook andere oppositieleiders, waaronder Merav Michaeli zegt hierover: ‘Ik weiger te geloven dat Lapid en Gantz, die week na week gingen demonstreren tegen de staatsgreep, instemmen met het nieuw conceptakkoord. … En dit alles in ruil voor de regering om de democratische praktijk die sinds mensenheugenis in onze plaatsen wordt toegepast, in stand te houden – om een vertegenwoordiger van de oppositie toe te laten in de selectiecommissie van rechters? ‘Zeker niet!’
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel