Activiteiten


Vrees voor burgeroorlog in Israël bij oud-brigadegeneraal

Het is niet zozeer de angst voor het geweld, maar veel eerder de gedachte dat Israël vervalt tot een dictatuur. Tenminste dat gaf de voormalige oud-brigadegeneraal Nehamiah Dagan, voormalig luchtmachtpiloot en hoofd van de afdeling onderwijs van het IDF (Israel Defense Force), aan tijdens een radioprogramma op een Israëlische zender. Hiermee reageerde hij ook op diverse posts van ongeruste landgenoten die verschijnen op social media over de kans op een mogelijke burgeroorlog in hun land. 
   
Hetgeen waar hij zich fel tegen verzet, zoals de oud-militair aangaf aan het begin van het radio-interview, is dat ‘zoals we nu gaan, wij terecht gaan komen in een land waar seculiere of religieus-liberale mensen niet willen leven. Een land waar een groep orthodoxe gelovigen achterblijft en verwacht dat God uiteindelijk alles oplost.

De zender

Verderop in het gesprek met de presentator Erel Segal gaf de oud-officier aan dat het lijkt op een doemscenario en hij zich er bewust is van z’n negatieve visie op de toekomst. Maar hierover zegt Nehemiah Dagan zelf: ‘Waarom ik zo negatief ben, is dat ik een vreselijk gevoel heb van de huidige gebeurtenissen die ons op dit moment naar een plek leiden die uiteindelijk een ramp zal worden. Of ik overdrijf? Ik weet dat er een manier is om dit te stoppen en dat is niet met behulp van demonstraties. De enige die deze ontwikkelingen en gebeurtenissen kunnen tegenhouden, is de overheid zelf.
 

Impact

Op de vraag wat de overheid dan op dit moment kan doen om ooit een dergelijke situatie te voorkomen, was het antwoord van de oud-brigadegeneraal hierop heel eenvoudig. Hij zei tijdens het gesprek dat de overheid hierin een (voorbeeld)functie bekleedt. Waarom? Dagan zegt daarover het volgende: ‘Leiderschap vraagt niet wie de schuldige is, ze trekken zich terug en kalmeren de mensen. Als ik zo spreek, is dat één ding, maar als een minister in de Israëlische regering zo spreekt, is dat van een heel andere orde’, voegde Dagan eraan toe.


Geen oproep tot!

​De oud-brigadegeneraal benadrukte tijdens het radio-interview dat hij hoopt dat het nooit zover zal komen. En voor alle duidelijkheid en om misverstanden te voorkomen, zegt hij expliciet dat hij ook niet oproept tot een burgeroorlog. ​Hij denkt wel dat er weinig keus is, wanneer er een situatie komt waarbij de staat Israël vervalt tot een dictatuur, de dictator te zullen moeten bevechten.  

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel