Activiteiten


Een Israelisch schip doorbreekt de Zwarte Zee blokkade

Onlangs zijn de bestaande afspraken over de graantransporten via de Zwarte Zee eenzijdig opgeheven door de Russische leider Poetin. Sinds enkele weken blokkeren Russische oorlogsschepen de betreffende zeeroute. Toch wist een Israëlisch schip deze graanblokkade te doorbreken. 

Blinde gok?

Het Israëlische schip vertrok vanuit de haven Ashdod en doorbrak enkele dagen later de blokkade. De kapitein van het schip negeerde de Russische dreigementen in de verwachting dat het schip niet beschoten zou worden. Dit mede door de bescherming van een Amerikaans vliegtuig, een P8 Poseidon. Door deze vorm van luchtbescherming vertrouwde de kapitein erop dat de Russen het niet tot een confrontatie zouden laten komen.

Meerdere schepen

Het Israëlische schip, de Ams1, voer via de Zwarte Zee de Oekraïense tak van de Donau binnen. Dit initiatief werd opgevolgd door verschillende andere schepen die aldaar voor anker lagen. In de kielzog van de Ams1 volgden nog vier andere schepen en hun kapitein het initiatief van de Israëlische Ams1. 

Drogredenen

De Russische dictator Poetin gaf de opdracht voor het opzetten van een blokkade. Volgens Rusland hield Oekraïne zich niet aan de gemaakte afspraken. Ook doet Oekraïne zelf, inclusief het Westen, te weinig om haar eigen export van kunstmest en voedsel te verbeteren. Ook zou volgens Rusland veel te weinig graan vanuit Oekraïne terecht zijn gekomen bij de armste landen, bijvoorbeeld in Afrika. Iets wat duidelijk vermeld stond in de ‘Zwarte-Zee overeenkomst’. 

Grote impact

Nadat Rusland de graanovereenkomst niet door Poetin werd verlengd, schoot als gevolg hiervan de prijzen van graan en maïs omhoog. Niet vreemd, gezien het feit dat beide landen, Oekraïne en Rusland, behoren tot de grootste exporteurs van de wereld. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel