Activiteiten


Historische holocaust-beelden ontdekt van bevrijding nazi-dodentrein

In het archief van de VS, de National Archives, zijn zeer zeldzame beelden gevonden van overlevenden van een nazi-dodentrein die werden bevrijd door het Amerikaanse leger. Opvallend is dat deze mensen niet gekleed zijn in de bekende ‘gestreepte pyjama’s’ maar gewoon in hun normale kleding. 
 
 
 
In hun wekelijkse rapport maakt de krant The Independent melding van de vondst. Desbetreffend beeldmateriaal, waaronder ook een video, is toentertijd gemaakt door sergeant George Gross. Als tankcommandant van tank 12 was sergeant Gross betrokken bij de bevrijding van de betreffende trein in samenwerking met tank 13 en een verkenningsjeep. Zij waren onderdeel van het 743e tankbataljon. 

Dodentreinen

De verschillende Duitse treinen, vol gestouwd met vele slachtoffers van het nazi-regime, hadden kort daarvoor het concentratiekamp Bergen-Belsen verlaten. De betreffende colonne van treinen was op weg richting Theresienstadt. Enkele treinen werden eerder bevrijd door Russische troepen, maar enkele andere treinen bleven uit handen van de Geallieerden. 
 

Beeldmateriaal

Toen de overige Duitse nazi-treinen werden tegengehouden en bevrijd werden door de Amerikaanse verkenningstroepen, in het bijzijn van sergant Gross en zijn commandant majoor Clarence L. Benjamin, gingen beiden gelijk aan de slag met het maken van foto’s van deze bijzondere gebeurtenis. Beide mannen waren fervente fotografen en wilden hun belevenissen en ervaringen aan het front later documenteren voor hun gezinsleden en familie thuis.

Studiebeurs

Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog behaalde George Gross en PhD in Engelse taal en literatuur. Hij universitair docent was hij jarenlang verbonden aan de San Diego State University. Aan het einde van zijn carrière in het onderwijs werkte hij samen aan een project. Dit deed Gross in samenwerking met Matthew Rozell. Laatstgenoemde werkte als docent op de middelbare school. Hij deed onderzoek naar de dodentreinen in Magdeburg als onderdeel van een lerarenbeurs bij het Holocaust Memorial Museum. 

Details

Op een van de gevonden opnames zien de kijkers hoe een nabijgelegen dorp onder vuur genomen wordt door Duitse artillerie. Deze stonden opgesteld aan de andere kant van de rivier de Elbe. Een ander opvallend detail is dat op het gevonden materiaal van majoor Benjamin met grote regelmaat een bepaald iemand op de foto’s staat. Onderzoek wijst uit dat het gaat om een overlevende van de dodentrein, Gina Rappaport. 
 

Gina Rappaport

Zij overleefde het getto van Warschau en vervolgens kwam Gina terecht in het KZ Bergen-Belsen. Ook dit verschrikkelijke oord wist zij te overleven. Na haar bevrijding werkte Gina Rappaport een tijd voor het Amerikaanse leger als vertaalster, want zij sprak vloeiend meerdere talen. Haar belevenissen schreef ze later op in haar memoires. Daarin schreef ze: ‘Ik hoop dat ik de juiste waarde kan inschatten wat de Amerikaanse soldaten voor ons hebben gedaan. Na vijf jaar lijden, pijn en tranen ben ik mij zeer bewust van de waarde van vrijheid.
 
 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel