Activiteiten


In Libanon lopen de onderlinge spanningen weer hoog op!

Als gevolg van enkele gewelddadige confrontaties in het zuiden van het land, in het bijzonder tussen Hezbollah en enkele christelijke groeperingen, nemen de onderlinge spanning opnieuw toe. Verschillende christen-politici nemen nadrukkelijk stelling tegen de houding en werkwijze van de leden van Hezbollah. Nadrukkelijk waarschuwen zij, in het bijzonder de christelijke Khateab-partij, dat deze islamitische terreurgroep de grens van het toelaatbare heeft bereikt. En mocht Hezbollah denken dat zij onaantastbaar is en op de huidige voet door kan gaan, dan is er voor hen geen weg meer terug. 
 

Munitietransport

Aanleiding voor deze scherpe uitspraak zijn enkele schermutselingen die ontstonden nabij het dorp Kahaleh. Tijdens het oplaaiend geweld kwam een christelijke inwoner uit het dorp om het leven. De oorzaak van dit alles was een gekantelde vrachtwagen van Hezbollah. Een woordvoerder van het Libanese leger verklaarde dat de vrachtwagen munitie vervoerde en deze door hen in beslag is genomen. Ook werden zij ingezet om de rust te herstellen, nadat de inwoners van het dorp en leden van Hezbollah elkaar bevochten. ie
 Schuld schuiven?
Het zal niemand verbazen dat de terreurorganisatie de schuld legt bij de inwoners van het dorp. Volgens hen begonnen zij het lastig te vallen door stenen naar hen te gooien en later hun vrachtwagen en henzelf onder vuur namen. Oftewel, het feit dat zij ook hun wapens gebruikten was puur zelfverdediging. Daarbij kwam ook een van hun mannen om het leven. 
 

Begrafenis

Beide slachtoffers van de onverwachte confrontatie zijn de afgelopen week begraven. Bij de begrafenis van de christelijke inwoners, afkomstig uit van het dorp Kahaleh, was ook de partijleider van de eerder genoemde Kateab-partij aanwezig, de heer Samy Gemayel. Toen hij namens de familie van de overledene het woord mocht voeren, benadrukte hij dat het land zichzelf niet alleen in een lastige positie heeft gemanoeuvreerd. Maar met name door de houding, het gedrag en de werkwijze van een organisatie als Hezbollah zij het land en de levens van de bevolking in gevaar brengen. Kortom, wij dienen een streep te trekken en ons leven niet laten bepalen door de religieuze leefregels van een fanatieke islamitische organisatie.

Burgeroorlog

In zijn betoog verwees hij ook naar het verleden, de jarenlange burgeroorlog in het land, en wat voor ellende ons dat heeft gebracht. Hij verwees hiermee naar de periode van 1975 tot 1990. In desbetreffend tijdvak vochten verschillende bewapende milities om de macht in het land, waaronder sjiieten, soennieten, Palestijnen en christenen. De angel van dit jarenlange conflict was om de eeuwenoude traditie van vrije meningsuiting en geloofsvrijheid in Libanon te beschermen en te bewaren. Waarom? Verschillende streng islamitische en Palestijnse organisaties wilden de militaire en politieke controle in het land overnemen. Mede door het (gewapend) verzet van de Kataeb-partij verviel Libanon niet in een religieuze dictatuur. Een doel dat deze partij nog steeds nastreeft ten behoeve van de grote diversiteit van de bevolking in het land.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel