Activiteiten


Israël redt groep aliyah-kandidaten uit Ethiopië

Enkele weken geleden zette Israël in zeer korte tijd een reddingsactie op poten. Aanleiding hiertoe was dat zo’n 200 aliyah-kandidaten in Ethiopië onder vuur lagen als gevolg van gewelddadige botsingen in de noordelijke provincie van Ethiopië, Amhara. Door dit oplaaiend geweld kon deze groep, bestaande uit Israëliërs en Aliyah-kandidaten, geen kant meer op. De reden dat premier Netanyahu groen licht gaf voor het uitvoeren van een (militaire) reddingsoperatie, na overleg met het IDF en enkele Joodse organisaties, waaronder het Joods Agentschap.
Al jaren woedt een oorlog in Ethiopië dat het land verscheurt en vele inwoners van het land in gevaar brengt. De strijd is een gevecht tussen de regering van Ethiopië en het vrijheidsleger FANO. Laatstgenoemde is een militie die strijdt tegen de dominantie van verschillende etnische (politieke) partijen en zet zich in voor een democratie bestaande uit meerdere partijen, onafhankelijk van politieke kleur en regio.

Op bevel van

Op commando van Netanyahu vertrokken drie vliegtuigen naar Ethiopië om niet alleen Israëlische expats op te pikken. Eveneens was het doel om een groep Ethiopische burgers te redden. Deze groep Ethiopiërs komt in aanmerking voor aliyah na gedegen onderzoek en goedkeuring door verschillende Joodse organisaties, zoals het Joods Agentschap. Deze organisatie had een project opgezet, onder de noemer TEN. Het doel van dit project was om onder de Ethiopische bevolking mensen op te sporen met Joodse wortels en hen naar huis te brengen, mits zij hiervoor in aanmerking kwamen en hiervoor open stonden.

Reddingsoperatie 

Het Joods Agentschap, in samenwerking met het kabinet van de Israëlische regering, organiseerde de lastige reddingsoperatie. Vanuit Gondar vertrokken de vliegtuigen naar Addis Abeba. Dit alles onder toeziend oog van de veiligheidsfunctionarissen van het Agentschap en in samenwerking met het personeel van de Israëlische ambassade. Nadat de drie vliegtuigen veilig op de luchthaven van de hoofdstad van Ethiopië arriveerden, werden de inzittenden veilig ondergebracht en voorzien van onderdak, eten en een bed. 

Het Joods Agentschap

Voorlopig verblijven de Israëliërs, zowel de vrijwilligers van het project TEN als het personeel van het Joods Agentschap, voorlopig nog in de hoofdstad Abbis Abeba. Zij zullen later doorreizen naar Israël. Hetzelfde geldt voor de degenen die in aanmerking komen voor aliyah naar Israël. Zij worden door de Israëlische ambassade voorzien in al hun behoeften, totdat de noodzakelijke procedures zijn afgerond. Wanneer dat proces is afgerond, vertrek de groep Ethiopiërs naar Israël. Men verwacht dit proces binnen enkele dagen af te ronden. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel