Activiteiten


fanatieke (ultra)orthodoxe Joden gijzelen Israëlische burgemeester

Het is bekend dat een grote groep Israëliërs de huidige gebeurtenissen in hun maatschappij zien als een teken aan de wand, waaronder de wetsvoorstellen inzake het Hooggerechtshof. Een teken dat Israël verwordt tot een dictatuur. De gijzeling van de burgemeester van Beit Shemesh door een groep fanatieke (ultra)orthodoxe joden bevestigt alleen maar hun vermoeden. Want wat gebeurde er precies?

 
De burgemeester Aliza Bloch ontving een uitnodiging om de openingsceremonie bij te wonen van een haredi-school. Met enthousiasme ging ze hierop in en was zij op die speciale dag present. Echter, een groep fanatieke ultraorthodoxe joden kon het niet waarderen dat zij hierbij aanwezig was. Desbetreffende ‘demonstranten’ gingen door het lint en veroorzaakten vechtpartijen met de politie en richtten daarbij allerlei vernielingen aan, waaronder auto’s, ramen en winkels.

Omsingeld

Deze gewelddadige groep demonstranten omsingelden eveneens het nieuwe schoolgebouw, terwijl de burgemeester op dat moment een rondleiding kreeg. Door deze omsingeling en het geweld dat daarbij gepaard ging, kon zij niet het gebouw uit. Zij kon het zojuist geopende schoolgebouw niet verlaten. Pas na een tijdje kon de Aliza Bosch, onder politiebescherming, de school veilig verlaten.
 

Kleine groep?

Kort na deze gebeurtenissen gaf de burgemeester een persconferentie. Tijdens dit gesprek met de pers gaf zij duidelijk aan dat deze groep gewelddadige demonstranten slechts een kleine minderheid van de haredi-gemeenschap vertegenwoordigt. Ook gaf zij aan dat ze zich niet liet intimideren en dat zij evenmin het ambt burgemeester zou neerleggen. 
 

Minister van Binnenlandse Zaken   

De minister van Binnenlandse Zaken, de heer Moshe Arbel van de Shas-partij zei het volgende over deze pijnlijke en trieste gebeurtenis. 
‘Ik sprak de zojuist nog de burgemeester van Beit Shemesh, Aliza Bloch, na de gewelddadige aanval die ze had meegemaakt. Geweld is een ziek kwaad dat moet worden uitgeroeid. Daarbij ga ik ervan uit dat de handhavers van de wet onmiddellijk zullen optreden om lokaal gekozen vertegenwoordigers en functionarissen te beschermen tegen iedereen die hun hand tegen hen uitsteekt!’

Steunbetuigingen

De woordvoerder van de president van Israël liet via de media weten dat de president zelf eveneens contact heeft opgenomen met burgemeester Bloch. In het gesprek complimenteerde hij de burgemeester met haar vastberadenheid en haar moedige houding. Eveneens veroordeelde hij scherp het geweld dat zowel gericht was tegen de burgemeester als de politie, mede omdat enkele leden van de politiemacht gewond raakten tijdens de geweldsexplosie. 
30augustus2023
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel