Activiteiten


Iraanse gewichtsheffer verbannen na handen schudden met Israëlische concurrent

De Iraanse sportfederatie heeft haar deelnemer Mustafa Rajarei definitief geschrapt als sporter en hem van de deelnemerslijst gehaald. Hij mag in de toekomst aan geen enkel sportevenement deelnemen namens Iran en in zijn eigen land. Aanleiding voor deze harde maatregel is dat hij de hand schudde van zijn Israëlische tegenstander. Hierop reageerde de Iraanse minister van sport dat zij ‘het onwettige regime van Israël niet erkent’.
De commotie ontstond nadat beide gewichtheffers elkaar de hand schudden. Dit gebeurde na de uitreiking van de verschillende medailles aan de winnaars. Nadat zij van het podium stapten, schudden zij elkaar de hand. De Iraanse media lieten via social media ook een video zien waarop de Iraanse sportman Rajaei en zijn Israëlische collega elkaar de hand schudden. 

Iraanse delegatie

Deze handeling leidde bij de Iraanse delegatie tot een felle reactie. Zij veroordeelden direct het sportieve gebaar van hun sportman, gewichtheffer Mustafa Rajarei. Hoewel hij een ervaren sportman is, wist hij wat hij deed in strijd is met de idealen van de Islamitische Republiek. De vertegenwoordiger van de geeft aan dat wanneer de wereldkampioenschappen gewichtheffen in Polen voorbij zijn, hij een officieel onderzoek start, met bijbehorende maatregelen, naar alle personen die ons beleid en onze regels hebben overtreden. 

Bronzen plak

Svirsky, de Israëlische gewichtheffer, winnaar van de bronzen medaille, reageerde verdrietig en boos op het besluit van de Iraanse delegatie. Hij zei hierover: ‘De concurrentie was goed en zelf behaalde ik een mooie prestatie. Dat gold ook voor mijn Oostenrijkse en Iraanse collega’s. Alleen had ik nooit kunnen bedenken dat de ontmoeting met mijn Iraanse collega zou leiden tot zulke verstrekkende gevolgen voor hem persoonlijk. 

Gescheiden houden?

Daarbij vind ik het gewoonweg onsportief  en stom om sporters te straffen voor het politiek beleid van de regering in hun land. Moeten sporters elkaar niet meer de hand schudden vanwege politiek beleid. Dat lijkt mij niet. Ik heb gewoon de nummers 1 (Oostenrijk) en 2 (Iran) de hand geschud omdat zij dit verdienden vanwege hun sportieve prestaties.   
31augustus2023
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel