Activiteiten


Holocaustoverlevenden beleven hun trauma’s opnieuw en veel intenser

De oorlog met de terreurorganisatie Hamas, de groep Israëlische gijzelaars, de inslagen van bommen, raketten en andere militair vertoon doet de grote groep Holocaust-overlevenden opschrikken in het land. Sinds de wrede aanval van Hamas op 7 oktober krijgen beleven velen van hun herinneringen aan de Holocaust opnieuw. De Gaza-oorlog brengt hun diep verborgen herinneringen weer naar boven. De impact van dit trauma grijpt hierdoor nog dieper in hun leven. Waarom?
 

Flasbacks

De huidige ellende in Israël doen vele oudere inwoners denken aan hetgeen zij meemaakten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de Holocaust. Het leed van toen is zo onbeschrijfelijk en zit zo diep gekerfd in onze ziel. Het gaat hier om een uitspraak van een overlevende van de Holocaust. Velen hebben door de recente gebeurtenissen weer last van ‘flashbacks’, het opeens beleven van hun leven in een concentratiekamp. Het wrede en mensonterende geweld en haat van de terroristen tegen klein en groot, jong en oud is voor ons echt heel lastig en pijnlijk. 

Beschietingen

Bovenstaand stukje is het verhaal van een overlevende van de Holocaust. Zij woont in een huis aan de kustplaats Ashdod, een stad die regelmatig beschoten wordt met raketten vanuit Gaza. Het is een magere oudere dame met veel wilskracht, maar de pijn en het verdriet is zichtbaar in haar ogen.

Zo intens pijnlijk

Velen van hen voelen zich ongemakkelijk en de pijn en het verdriet van de families en gezinnen die rouwen om de dood van hun geliefden. De vele mensen die in Israël moesten vluchten voor de terreur en de misdaden tegen vele van onze landgenoten. En vergeet niet ook de vele begrafenissen en het grote aantal gewonden die nog in het ziekenhuis liggen. 

Oorverdovend

Het maakt mij misselijk en ik heb de Holocaust als alle oorlogen van Israël meegemaakt. Alleen is het niet meer zoals voorheen. Het lawaai van de bommen en de inslagen van de raketten is oorverdovend. Ik moet hier echt aan wennen. Zo anders dan vroeger aldus een 92-jarige overlevende van de Holocaust. 
 
Jodenhaat
Een andere overlevende van de Holocaust geeft ook aan dat de onschuldigen altijd lijden onder wat er allemaal gebeurt. Veel mensen, jood als Palestijn, willen dit niet. Het is allemaal het gevolg van wat Hamas deed tegenover vele onschuldige Israëliërs. Zij willen ons uitroeien, net als in de tijd van de nazi’s. 
 
Overlevenden
Volgens de laatste studie verricht door de Holocaust Survivors’ Rights Authority leven en wonen er nog bijna 150.000 overlevenden van de Holocaust in Israel. Uit verdere cijfers en gegevens blijkt dat de gemiddelde leeftijd van hen ligt rond de 85 jaar, waaronder bijna 500 personen die ouder zijn dan 100. De betrokken onderzoekers begrijpen dat de recente en huidige gebeurtenissen en ontwikkelingen voor veel extra spanning zorgen onder de Holocaust-overlevenden.

Laat mij maar!

De geschetste belevingen zijn een uiting van het feit dat het hen niet meer uitmaakt of ze leven of sterven. Sommigen van hen gaan niet meer een schuilkelder in. Deze gedragingen bevestigd Shelly Feigenblat, maatschappelijk werkster bij de Foundation for the Welfar of Holocaust Victims, een non-profit organisatie die wereldwijd actief is. Ofwel, een trieste en veelzeggende ontwikkeling. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel