Activiteiten


Nederland: wel of geen humanitaire hulp?

Vorige week tijdens een stemming bij de VN over een resolutie over Gaza onthield Nederland zich van haar stemrecht. Het voorstel riep op tot een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen Israël en Hamas. Het was geen ‘ja’, maar ook geen ‘nee’. Sommige politieke partijen aan de linkerzijde van het politiek spectrum in ons land reageerden hierop furieus. Vreemd of toch niet?

Geen hulp?

Nederland riep toch ook op tot een pauze in de gevechten tussen beide partijen? Het antwoord van de desbetreffende minister is dan ook dat het voorstel echt hele goede dingen bevatte, waaronder het belang van humanitaire hulp. Maar er ontbraken nog enkele andere wezenlijke punten. 

Waarheid

Op de vragen waarom Nederland zich van stemming onthield antwoordde de minister van Buitenlandse Zaken helder en duidelijk. Zij zei hierover het volgende: ‘In de tekst stond niet duidelijk dat er een terroristische aanslag door Hamas heeft plaatsgevonden en dat Israël, in overeenstemming met internationaal humanitair recht, zichzelf mag verdedigen. En er stond ook niet in dat alle gijzelaars moeten worden vrijgelaten. Toen een Canadees voorstel om dat toe te voegen het niet haalde, werd dat door luid applaus van tegenstanders begroet. … Daarom heeft Nederland zich uiteindelijk onthouden van stemming, met een duidelijke stemverklaring.’ 
 

Geen andere keuze?

Tevens gaf de minister aan waarom zij niet tegen het voorstel stemde. Haar antwoord hierop was eenvoudig. Al van tevoren had zij gezegd niet tegen te stemmen, want een nee betekent ook dat je tegen de humanitaire hulp ben en tegen het verstrekken van voedsel en water. Een dergelijke keuze is geen optie. Eenvoudigweg omdat hulp voor de mensen aldaar nodig is.

Vergelijkbaar?

Veel mensen hebben niet duidelijk waarom de oorlog in Gaza niet vergelijkbaar is met de oorlog in Oekraïne. Maar dat betekent het vergelijken van appels met peren. Er zijn enkele cruciale verschillen tussen beide oorlogen. Allereerst dat er in Israël een grote terroristische aanval plaatsvond onder leiding van de terreurorganisatie Hamas. Tijdens deze wrede kwamen een groot aantal burgers om het leven, bijna 1.500 mensen. 
 
 

Beschietingen en gijzelaars

Daarbij vuurt Hamas nog elke dag raketten af op Israël en haar burgers. En als laatste houden de terroristen nog steeds bijna 250 gijzelaars vast, waaronder ook een groep buitenlanders. Ofwel, dit is niet te vergelijken met de aanleiding van de oorlog in Oekraïne, waar onder leiding van Poetin het Russische leger plotsklaps hun buurland binnenviel. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel