Activiteiten


Drie gegijzelden uit Israël omgekomen door handelen eigen IDF-soldaten

Eind vorige week vond een pijnlijke en verdrietige gebeurtenis plaats. Een situatie waarvan je hoopt dat zoiets nooit zal gebeuren. Maar helaas, want drie gegijzelde Israëliërs wisten te ontsnappen uit de handen van Hamas en zich voor hen te verstoppen. Toen Israëlische soldaten hun schuilplaats naderden, riepen zij om hulp en hielden een witte vlag omhoog. Waarschijnlijk hebben ze gedacht: ‘Eindelijk weg en bevrijd uit deze hel!’. Helaas, ze werden per ongeluk gedood door hun eigen soldaten. Een diep trieste gebeurtenis! Maar hoe kon dit gebeuren? 
 

Onder hoogspanning

De chef van de Israëlische generale staf, Herzi Haleci, hield zaterdagavond een korte persconferentie om deze moeilijke gebeurtenis bekend te maken. De betrokken IDF-soldaten schonden de regels van inzet, maar desondanks ziet het IDF deze pijnlijke gebeurtenis als een tragisch incident en een fout die nooit had mogen plaatsvinden. Desondanks maakte de chef-staf van het IDF kort en krachtig duidelijk dat alle militairen in Gaza handelen en opereren onder zeer moeilijke omstandigheden en onder hoogspanning. Wij spreken daarom op dit moment geen oordeel uit over het handelen van de betrokken IDF-soldaten en hun eenheid. 
 

Hevige strijd

Bij dit soort moeilijke gebeurtenissen en waar emoties en gevoelens alle kanten opschieten en makkelijk de overhand kunnen krijgen. Mede daarom schetste de chef van de Israëlische generale staf een beeld waarin de militairen werken. Het incident vond plaats in de Shejaia-buurt van Gaza-stad, waar nog steeds hevige gevechten plaatsvinden tussen terroristen en militairen van het IDF. 
 

Manipulatie

In dat gebied, maar ook op andere locaties, opereren de terroristen in gewone kledij, zetten allerlei uiterst complexe valstrikken op en proberen zij het IDF om de tuin te leiden door te zwaaien met een witte vlag, maar ook door in het Hebreeuws om hulp te roepen. Maar ook door zichzelf voor te doen als onschuldige burgers. Iets waar vrouwelijke leden van Hamas zich ook voor inzetten. Kortom, er wordt van alles geprobeerd om linksom of rechtsom zoveel mogelijk Israëlische soldaten om te brengen. 
 

Een proces?

Betekent dit dat bij (grove) fouten en onverantwoord handelen de betrokken militairen vrijuit gaan? Nee, zeker niet, maakt chef-staf Halezi duidelijk. Deze trieste gebeurtenis wordt op dit moment onderzocht en het kan zijn dat op een later tijdstip het tot een strafrechtelijk proces komt. Dit alles vindt sowieso plaats onder leiding van de juridische afdeling van het IDF. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel