Activiteiten


Is de minister van Buitenlandse Zaken bang voor haar activistische ambtenaren?

De afgelopen weken protesteerden een kleine groep ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het beleid van de demissionaire regering. Zij hielden onder meer ‘sit-ins’, lekten enkele ambtelijke adviezen richting de media en zochten bewust de pers op om het huidige (politiek) beleid ten aanzien van Israël onder druk te zetten. Het gaat dan specifiek om het verlenen van (materiële) steun aan Israël. Kortom, zij vinden dat de huidige regering hiermee de internationale afspraken en wetgeving schendt. Zoiets mag je vinden als individu, maar schenden zij zelf ook niet de geldende interne afspraken en regels m.b.t. hun gedrag en houding? 
 

Vreemd

De reacties van de ministers op de protesten van de ambtenaren, in het bijzonder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij geeft aan geen moeite ermee te hebben dat ambtenaren van haar ministerie via de media hun kritiek uiten op het beleid van de regering m.b.t. haar (materiële) steun aan Israël. Zij geeft zelfs aan dat de huidige interne afspraken en regels hierover oubollig zijn en niet ‘up-to-date’. Volgens enkele deskundigen is een dergelijke houding en reactie niet correct en ondermijnt zij hiermee als minister haar autoriteit en gezag op het ministerie. Daarbij kan zij niet zomaar zeggen dat de huidige spelregels niet meer van toepassing zijn, zegt een woordvoerder van haar ministerie. 
 

Geen eenheid

De reactie van andere ministers, in het bijzonder van de huidige minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius, is totaal tegenovergesteld. Zij geeft helder en scherp aan dat niet de ambtenaren het beleid bepalen in dit land. Zij bracht het als volgt onder woorden: ‘De politieke leiding bepaalt de lijn, niet andersom.’ Ofwel, zij kan zich in het geheel niet vinden in de slappe houding van haar collega, de minister Bruins-Slot. Eveneens is het zwijgen van de minister-president een teken aan de wand. Normaliter laat hij al snel zijn stem laten horen. Echter, in deze situatie houdt hij zich opvallend stil. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel