Activiteiten


Belgische imam roept zingend in het parlement op tot het vermoorden van Joden

Bij onze zuiderburen in België is het aantal antisemitische meldingen sterk toegenomen sinds de oorlog in Gaza. Het is zelfs zo triest gesteld dat een imam in het Belgisch parlement de Koran kon citeren, waarmee hij oproept tot het ontvoeren en het vermoorden van Joden in het land. Nog pijnlijker is het feit dat onder de toehoorders slechts een enkeling hier  negatief op reageerde en een daad stelde. Een triest en veelzeggend vooruitzicht van de vele Joden in de steden Antwerpen en Brussel, ondanks dat het evenement niet op initiatief van het Belgisch parlement plaatsvond.

Snelle stijging

Hieruit blijkt dat het niet vreemd of opzienbarend is dat het aantal anti-Joodse uitingen in zeer korte tijd is verdubbeld. Lag het aantal antisemitische meldingen over het jaar 2022 op bijna zestig. Vanaf de periode van 7 oktober 2023, de dag waarop Hamas een barbaarse terreuraanval uitvoerde op Israël, tot het einde van 2023 kwamen er 91 antisemitische meldingen binnen bij het antidiscriminatiebureau. Niet vreemd gezien het gegeven de houding en het gedrag van een imam in het Belgische parlement 
 

Oproep tot geweld en moord

De korantekst waaruit betreffend persoon citeerde is vers 33:26 uit de al-ahzab surah (hoofdstuk) en de betekenis luidt als volgt: ‘En hij bracht degenen van de mensen van het boek die de vijandelijke alliantie steunden vanuit hun eigen bolwerken neer, en wierp afschuw in hun harten. Jullie ‘gelovigen’ hebben sommigen vermoord en anderen gevangen genomen.’ Hoewel het initiatief niet uitging van het Brussels parlement zelf, kwam deze wel van één van haar leden: de heer Hasan Koyuncu, behorend tot de socialistische partij en vice-voorzitter van het Franstalige parlement in Brussel. Deze bijeenkomst organiseerde hij samen met de ‘Vereniging Vrienden van Brussel’. 
 

Kritische noten

Een ander parlementslid, de heer Theo Francken, plaatste een bericht op X, nadat hij geconfronteerd werd met de imam zijn uitspraken: ‘Deze man heeft die imam uitgenodigd. Hij is vice-voorzitter van het parlement. Kan hij dat zo blijven?‘ Een ander Belgisch kamerlid, mevrouw Darya Safai was eveneens zeer kritisch over deze gebeurtenis. Het deed haar herinneren aan haar eigen periode in de gevangenis van Teheran. Zij deed hierover de volgende persoonlijke uitspraak: ‘Met dezelfde gezangen als hier in het Brusselse parlement werden we elke ochtend wakker in de gevangenissen van de ayatollahs, moesten we in onze cel bidden met dezelfde woorden. Tegelijkertijd ben ik erin geslaagd om, in tegenstelling tot vele anderen, levend uit de gevangenis te ontsnappen. En het schokt me nog meer om hetzelfde hier in België te horen, 24 jaar later in het hart van de westerse democratie!
 

Intimidatie

Idit Rosenzweig, de ambassadeur van Israël in Brussel meldde op X, voormalig Twitter, dat hij zeer geschokt was. Hij zei hierover: ‘Hij (de imam: red) had iets anders kunnen kiezen, geen beangstigende symbolische boodschap aan iedereen die de koran kent, rechtstreeks van het parlementspodium … in het Brussels parlement, een stad met 18.000 Joden die al dagelijks te maken hebben met toenemend antisemitisme en angst.’
 

Pro-Hamas

In de ogen van de Israëlische minister van Disporazaken, de heer Amichai Chikli, is het niet vreemd dat zoiets plaatsvindt in België. Hij geeft aan dat dit land, samen met haar buurland Frankrijk, een zeer pro-Hamas lijn volgt en overdreven kritisch is ten opzichte van Israël. Hierover zei hij in een interview met een krant: ‘… Het is geen wonder dat de radicale islam bij hen welig tiert.’ Vanuit diplomatie oogpunt voegde de Israëlische minister eraan toe dat ‘hij hoop dat de pro-Hamas-regering in de toekomst zal worden veranderd in een regering die de westerse waarden verdedigt.’
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel