Activiteiten


De veiligheid van vrouwen in Israël: een politieke prioriteit?

Door de terreuraanval van Hamas op Israël en de daaropvolgende inval in Gaza zijn de regels voor het bezit van wapens behoorlijk versoepeld. Hoewel een dergelijke maatregel het gevoel van veiligheid bij de mensen op straat vergroot, blijkt uit de praktijk dat daardoor de veiligheid van de vrouwen in huis sterk afneemt. Een van de Israëlische vrouwen die voor dit soort gebeurtenissen en situaties waarschuwt is Lili Ben Ami. Zij zag haar zus voor het laatst. Kort na haar laatste ontmoeting vermoordde haar zwager diezelfde dag haar zus. Zij zegt dan ook: ‘Waarom komen wij pas in actie als het te laat is?’
 

Vermoord

Waarom is er ineens die bezorgdheid onder de vrouwen in Israël? Natuurlijk komt dit niet zomaar uit de lucht vallen. Al jaren is huiselijk geweld een wereldwijd probleem in gezinnen en relaties. Bij Lili Ben Amis was haar zus het dodelijk slachtoffer van huiselijk geweld. Zij was de laatste persoon die d’r zus in levende lijve zag tijdens een workshop. Kort na het bezoek na de workshop vermoordde haar zwager haar zus Michal Sela in het bijzijn van haar baby. Waarom? Haar man stak haar dood nadat ze hem vertelde dat ze wilde scheiden. 
 

Toename dodelijke slachtoffers

Na deze ingrijpende gebeurtenis richtte ze een organisatie op om meer aandacht te schenken aan de problemen rond huiselijk geweld en femicide (het opzettelijk doden van vrouwen en meisjes: red.). Door het geven van voorlichting, het verstrekken van informatie, het begeleidt, helpt en ondersteunt het Michal Sela Forum vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Ook probeert de organisatie op allerlei manieren de vrouwen en meisjes in nood te helpen. Helaas, het aantal vrouwen dat omkwam als gevolg van dodelijk gerelateerd geweld blijft ook in Israël hoog en een pijnlijk probleem. Vorig jaar kwamen zeker 22 vrouwen om het leven als gevolg van huiselijk geweld en femicide, waarbij het merendeel van de daders een relatie onderhield met de slachtoffers.
 

Groot risico

Lili Ben Amis waarschuwt dan nadrukkelijk tegen de versoepeling voor het aanvragen van wapens in het land. Het nieuwe wapenbeleid draagt alleen maar bij tot meer dodelijke slachtoffers onder vrouwen in Israël. Waarom? Voor alle duidelijkheid, zij en haar Michal Sela Forum zijn niet tegen het gebruik van wapens. Wel is het hun streven om te voorkomen dat wapens in handen vallen van de verkeerde personen. In het verlengde hiervan waarschuwt ze nadrukkelijk de regering en de overheid voor het huidige wapenbeleid, dat onlangs werd versoepeld. 
 

Platgebeld

En dat doen ze niet zonder reden. Want als gevolg van de terreuraanval door Hamas en de inval in Gaza door het Israëlische leger ontvangt hun organisatie veel meer telefoontjes van (jonge) vrouwen die bang zijn voor het huidig beleid als gevolg van de emotionele en psychische impact van een oorlog op hun partners, gezinsleden en hun (onderlinge) relatie en verhoudingen. Daarom zegt Lili Ben Ami nadrukkelijk: ‘De veiligheid van de vrouwen moet worden gezien als een prioriteit en van nationaal belang.‘. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel