Uit een panelonderzoek van RTL-nieuws blijkt dat een meerderheid er veel voor voelt om Israël uit te sluiten bij het Eurovisie Songfestival. Een geluid dat al eerder rondzingt onder de artiesten uit verschillende deelnemende landen, waaronder IJsland en Finland. Het betreffende onderzoek, uitgevoerd onder leden van het nieuwspanel van RTL, laat zien dat slechts een nipte meerderheid een voorstander is om Israël als land uit te sluiten, namelijk: 53%. Tot op heden is de organisatie van het Songfestival nog niet gevoelig voor deze geluiden. De vraag is echter: ‘Voor hoelang?’
Pijnlijk en triest
Het is helemaal niet verkeerd om een (persoonlijke) mening en visie te hebben op de oorlog in Israël, de strijd in Gaza en de vele burgers die door de gevechten tussen terreurbeweging Hamas en het Israelische leger (IDF) om het leven komen. De vraag is echter wel in hoeverre dergelijke initiatieven en oproepen een positieve bijdrage in de discussies over Israël, terreurbewegingen, de oorlog in Gaza, democratie en aanverwante onderwerpen. Tevens is de vraag in hoeverre dergelijke initiatieven impact hebben op de (diplomatieke) relatie met Israël. Laat staan om de oorlog tussen Hamas en Israël te doen stoppen. Zeker vanuit het perspectief dat de terroristen van Hamas nog steeds meer dan honderd Israrelische burgers ergens in Gaza verstopt.
Slaat Israël door?
De reden dat veel panelleden van RTL-nieuws hun voorkeur uitspreken om Israël uit te sluiten voor de Europese Songfestival is dat zij vinden dat de noodregering van Israël te ver gaat in hun acties tegen de terreur van organisaties als Hamas en andere terreurbewegingen in Gaza als daarbuiten. Er vallen te veel slachtoffers onder de burgerbevolking en te veel mensen lijden onder het geweld door de Israel Defence Force (IDF). Inderdaad is een heel groot aantal burgers in Gaza om het leven gekomen. En natuurlijk behoort Israel op allerlei manieren het aantal mogelijke slachtoffers onder de burgers te voorkomen. In het verlengde hiervan is echter de vraag eveneens gerechtvaardigd: ‘Is het zeer hoge aantal burgerslachtoffers alleen te wijten aan het militair optreden van het Israelische leger? Maar ook: ‘In hoeverre doet het Israelische leger al het mogelijke om burgerslachtoffers te voorkomen?‘
Signaal?
Gijs Rademaker, de RTL-opiniepeiler bij betreffende omroep, zegt dat veel mensen aangeven dat een signaal richting Israël broodnodig is Weer anderen vinden dat het ten kosten zal gaan van de sfeer van zo’n leuk festival, zeker wanneer het gaat om de toekenning van punten. Hoewel de situatie in Gaza zeker effect zal hebben in de toekenning van punten, geven andere panelleden aan dat wij niet moeten vergeten dat Israel deze oorlog niet begonnen is. Israël verdedigt zichzelf tegen een terreurbeweging, die zelf haar burgers misbruikt en gebruikt voor hun eigen bescherming, gewin en hn gevecht tegen het Israelische leger.
Een dominante minderheid
Kortom, een heel andere situatie die niet te vergelijken is met een land als Rusland. Een land dat zelf haar buurland Oekraïne aanviel op initiatief en onder leiding van haar leider Poetin. Daarbij vindt een groot aantal panelleden dat in relatie tot de Olympische Spelen een dergelijk initiatief niet zinvol is. Kortom, het blijft appels met peren vergelijken. Toch blijft de vraag nog onbeantwoord in hoeverre dit soort opiniepeilingen zinvol zijn. Want helaas fungeren dit soort uitslagen steeds vaker als een katalysator in een bepaalde mening of kijk op de samenleving met de daarbij behorende emoties en gevoelens dan dat zij een zinvolle en wezenlijke bijdrage levert in het komen tot een verstandig en wijs besluit, want steeds vaker bepaalt een dominante minderheid de koers, inhoud en richting van evenementen.
Recente reacties