Activiteiten


De terreurbeweging Hamas hangt in de touwen, volgt spoedig de definitieve knock-out?

De strijd tussen de Israel Defense Force en de terroristen van Hamas duurt bijna 5 maanden, waarbij een groot deel van de Hamas is uitgeschakeld. Dit geldt niet alleen voor het militaire deel van Hamas, maar ook voor het bestuurlijke deel. Alleen, de belangrijkste kopstukken van Hamas, de leiders in Gaza, zijn nog in leven. Waar zij zich bevinden is voor velen niet bekend. Dit geldt eveneens voor de Israëlische gijzelaars en wanneer zij vrijkomen blijft een vraagteken. 
 
 

In de touwen

Eigenlijk hangt Hamas in de touwen aldus militaire analisten en deskundigen. Het is min of meer wachten op de genadeklap voor Hamas. Maar wanneer deze komt, blijft onduidelijk. In ieder geval niet eerder dan wanneer de Israëlische gijzelaars zijn vrijgelaten. De vraag of zoiets gaat gebeuren, is onduidelijk. De hoogste leiders binnen Hamas realiseren zich zonder meer dat wanneer zij dit pressiemiddel uit handen geven, zij wandelende lijken zijn. 
 
 

Bakken kritiek

Vanuit die invalshoek is het niet vreemd dat premier Netanyahu vasthoudt aan de militaire aanval op het laatste bolwerk van Hamas in Gaza, de stad Rafah. Hij wil Hamas volledig uitschakelen. Maar of hij daarmee de vrijlating van de gijzelaars tegenwerkt, is onduidelijk. Daarbij overladen veel internationale hulporganisaties, de VN en verschillende invloedrijke landen Netanyahu met bakken kritiek. Hij zou uit zijn op het uitroeien van de Palestijnse bevolking of zijn eigen (politieke) agenda erop nahouden. Zelf geeft hij telkens aan dat Israël zich wil ontdoen van de terreurorganisatie Hamas ter bescherming van het land Israël en haar bevolking. 
 
 

Bondgenoot

De militaire aanval op Rafah zal binnenkort plaatsvinden. Hoewel de VS zich nog steeds schaart achter Israel en haar oorlog tegen Hamas, wilt zij wel de plannen inzien. Amerika voelt er weinig voor dat onder de 1,5 miljoen Palestijnen veel slachtoffers vallen. Niet alleen vanwege de internationale kritiek, maar ook vanwege de komende presidentsverkiezingen in de VS. Op dit moment roert de achterban zich binnen de Democratische Partij. Een vriend waar Israël wel rekening mee dient te houden. Waarom? Mocht de Republikeinse partij winnen onder leiding van Trump, dan hoeft Israël echt niet te rekenen op steun in welke vorm dan ook. 
 
 

Lange termijn

Ondanks de grote waarde en invloed van de VS en haar president voor Israël ziet het er niet naar uit dat Netanyahu en zijn politieke vrienden zich hier iets van aantrekken. De premier en zijn vrienden in de Israëlische regering zien de huidige situatie als een uitgelezen moment om door te pakken, ongeacht het grote aantal slachtoffers onder de Palestijnse bevolking. Niet voor niets hangt binnen het hoofdkwartier van het IDF de organisatiestructuur van Hamas. Opvallend is het beperkte aantal rode strepen door de afbeeldingen van de Hamas-leiders in Gaza.
 
 

Wanted

Speciale troepen zijn nog steeds op jacht naar deze terroristen die zich ergens in Gaza bevinden. De twee meest gezochte ‘gezichten’ zijn: Yahya Sinwar, de politieke leider van Hamas, en Mohammed Deif, de leider van de Al-Qassam Brigades. Zij worden beschouwd als de bedenkers van en de belangrijkste organisatoren van de grove en schandalige terreuraanval op Israël van 7 oktober. Een onverwachte aanval op Israël en haar burgers waar bijna 1.200 doden vielen, een groot aantal gewonden, een grote groep gevangen genomen Israëlieten, maar ook een grove deuk in het gevoel van veiligheid en vertrouwen onder de bevolking van Israël. Laat staan de enorme imagoschade naar de buitenwereld toe en een boost onder de vijanden van de staat Israël en haar inwoners. 
 
 

Gedecimeerd

Vele (militaire) analisten en deskundigen geven aan dat Hamas in alle opzichten is gebroken, zeker vanuit militair oogpunt. Volgens de Israëlische inlichtingendiensten is zo’n driekwart deel van het aantal bataljons ontbonden of vernietigd. Een aantal van rond de 40.000 strijders zijn gedood of gewond. De bataljons van Hamas die nog actief zijn, bevinden zich grotendeels in en rond de Palestijnse stad Rafah. Deze toelichting en cijfers laten gelijk zien waarom Israël nu niet haar strijd staakt tegen Hamas. De taak van het IDF is nu om juist deze bataljons, kleine terreurcellen of dwalende terroristen definitief uit te schakelen. 
 
 

Levenspolis

Niet voor niets wil Hamas alleen akkoord gaan met een blijvend staakt-het-vuren, terwijl juist Israël hooguit akkoord gaat met een tijdelijk staakt-het-vuren. Deze patstelling is lastig te doorbreken. Daarbij realiseert Hamas zich heel goed dat de Israëlische gijzelaars verworden zijn tot hun vorm van levensverzekering. Zonder de gevangengenomen Israëlieten zou Hamas al volledig van de kaart zijn geveegd, ongeacht het aantal slachtoffers onder Palestijnse bevolking. 
 
 

De bevolking

Natuurlijk realiseert Israël zich dat bij een aanval op de stad Rafah het aantal slachtoffers in Gaza verder zal stijgen. Zij willen er alles aan doen om het aantal te beperken. Iets wat lastig wordt ook omdat Hamas-leden zich verstoppen onder de bevolking en in de vluchtelingenkampen. Kortom, Israël zit in een lastig en pijnlijke spagaat
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel