Een antisemitische demonstratie voor de deur van het Holocaustmuseum zegt veel over Nederland!
Onder de aanwezigen bij de opening van het nieuwe Holocaustmuseum in Amsterdam bevond zich ook de bekende Joodse diplomaat Dani Dayan. Deze man met een voortreffelijk staat van dienst is sinds enkele jaren voorzitter van het Yad Vashem museum in Jeruzalem.
Pure noodzaak
Hij is blij dat eindelijk ook Nederland een Holocaustmuseum is en ziet dit als een bittere noodzaak, zeker gezien de sterk groeiende haat tegen Joden. De protesten die hier buiten de deur worden gehouden, ziet de voorzitter van Yad Vashem als een duidelijk signaal. Dit is opnieuw een schande voor een land als Nederland en haar verleden.
Initiatieven
Yad Vashem is een officiële Israëlische organisatie die als doel heeft de Holocaust en haar Joodse slachtoffers wereldwijd in ere te houden. Dit doet deze Joodse organisatie door het onderhouden van het Yad Vashem-museum in Jeruzalem en het ondersteunen en begeleiden van nieuwe Holocaustmusea, zoals in Canada. Een ander initiatief vanuit Yad Vashem gaat over de mogelijke toekenning van de Yad Vashem-onderscheiding. Deze onderscheiding ontvangen alleen de mensen die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen en op deze wijze wil zij de redders van het Joodse volk eren, danken en hun waardering uitspreken over hun onzelfzuchtige inzet.
In leven houden
In zijn toespraak en gedurende de opening van het Holocaustmuseum wordt duidelijk dat de taak van voorzitter bestaat uit het onderhouden van contacten met de vertegenwoordigers van de landen wereldwijd, in het bijzonder met Europa. De oud-politicus en oud-diplomaat vindt het jammer dat het vaak zo lang duurt en er zoveel hobbels genomen moeten worden voordat een land uiteindelijk de knoop doorgehakt voor een Holocaustmuseum. Hij naar jullie eigen land. Ik heb tegen premier Rutte gezegd dat ik blij ben dat dit initiatief nog onder zijn premierschap plaatsvindt, ook al heeft het bijna 80 jaar geduurd. Zo’n lange periode voor het gedenken en het herdenken en het in leven houden van zo’n wrede en pijnlijke gebeurtenis in de 21e eeuw is triest en stemt ons somber.
Historisch besef
Voor alle duidelijkheid, het probleem van de Holocaust, de jodenhaat en het groeiend antisemitisme ligt niet zozeer bij de politieke kopstukken in Europa. Over het algemeen zien en erkennen zij de noodzaak van de nut en de betekenis van het herdenken en gedenken van de Holocaust. Het probleem ligt veel dieper en met name binnen de verschillende delen van de samenleving. Kijk eens hoe leerlingen met een islamitische achtergrond reageren op een onderwijsthema als de Holocaust. Veel docenten durven dergelijke onderwerpen niet meer in de klas te bespreken, omdat zij bang zijn voor de reacties vanuit de klas. Een veelzeggende en pijnlijke ontwikkeling. Niet alleen voor nu, maar ook zeker voor de toekomst. Kortom, hier moet iets aangedaan worden, want dit geldt zeker ook voor Nederland.
Dubbele gevoelens
In de gesprekken met de aanwezigen gaf de voorzitter van Yad Vashem, de heer Dayan, enkele duidelijke signalen af. Allereerst dat er voor Nederland nog een aanzienlijke inhaalslag valt te maken. Dit ondanks het vele goede werk dat Nederland heeft gedaan na de Tweede Wereldoorlog richting de Joodse gemeenschap.
Werk aan de winkel!
Echter, op het gebied van onderwijs, kennisoverdracht en aanverwante thema’s is er voor dit land nog een hoop te doen . Waaruit dit blijkt. De voorzitter van Yad Vashem geeft een duidelijk voorbeeld: ‘Nou, Nederland heeft goed werk geleverd als het gaat om herstelbetalingen en de zorg voor overlevenden. Maar dat geldt niet voor het onderwijs. Uit een onderzoek uit 2023 door de organisatie Claims Conference blijkt dat de helft van de mensen in Nederland het aantal van 6 miljoen vermoorde Joden niet helemaal helder voor ogen heeft. En bijna 15 procent noemt dat aantal fors overdreven. Dat is behalve veelzeggend en verontrustend ook verschrikkelijk. We zien dat antisemitisme overal in opkomst is, ook in Nederland. De beste manier om dit tegen te gaan, is goed onderwijs.‘
Recente reacties