Activiteiten


Haredi wetgeving leidt opnieuw tot grote problemen binnen oorlogskabinet

Al voor de terreuraanval van Hamas in oktober 2023 leidde het Haredi-wetsvoorstel tot felle politieke discussies en veel onrust in de maatschappij. Deze veenbrand laaide de afgelopen week weer fel op. Aanleiding hiertoe was het voorstel van premier Netanyahu om het huidige wetsvoorstel voor vrijstelling van ultra-orthodoxe Joden voor militaire dienstplicht opnieuw te verlengen. Dit bericht viel bij sommige leden van het oorlogskabinet niet in goede aarde.
 

Wetsvoorstel

Nadat de minister van Oorlog Benny Gantz hoorde over bovenstaand voorstel van premier Netanyahu, nam hij snel met Netanyahu contact op. Hij stuurde hem het volgende bericht: ‘Mensen zullen het niet tolereren; ik kan geen deel uitmaken van deze noodregering als deze wet en verlenging wordt goedgekeurd door het parlement!. Geen vreemde reactie gezien de huidige oorlog en felle gevechten in Gaza tegen de terreurbeweging Hamas.
 

Uitspraak

Aanleiding tot deze stap van Netanyahu kwam voort uit het feit dat het Israëlisch Hooggerechtshof de premier een deadline oplegde. Hij diende op (zeer) korte termijn uit te leggen hoe zijn huidige wetsvoorstel de gelijkheidsbeginsels in het land niet worden geschonden? Afhankelijk van de reactie zou het Hooggerechtshof vervolgens op korte termijn met een (voorlopige) uitspraak kunnen komen. 
 
 

Rumoer

Hoe dan ook, deze uitspraak leidde sowieso tot veel politieke en maatschappelijke onrust en ontevredenheid. Is dat niet bij premier Netanyahu en zijn coalitiegenoten dan wel bij de oppositie in het parlement en sowieso onder een groot deel van de bevolking in Israël. Ofwel, de poppen zijn weer aan het dansen.  
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel