Activiteiten


De tv-serie ‘De Joodse Raad’

Enkele maanden geleden bracht de EO de serie De Joodse Raad uit op televisie en ze ontving hierop veel positieve reacties. De belangrijkste hoofdrolspelers in deze historische tv-serie waren de heren Asscher en Cohen. Beiden traden op als voorzitters van de Joodse Raad in Nederland en als contactpersonen met de Duitse bezettingsmacht. Maar welk gevoel houd je bij deze twee mannen over?

Positief?

De vele positieve berichten en reacties op deze serie waren niet alleen afkomstig vanuit de media, columnisten en criticasters. Ook klonken er positieve geluiden vanuit de Joodse gemeenschap in Nederland. Een dergelijk geluid is niet alleen verrassend, maar zelfs bijzonder. Eén hiervan was van de opperrabbijn Binyomin Jacobs, een belangrijke Joodse religieuze leider binnen de Joodse gemeenschap in dit land. Op de vraag wat hij vond van deze serie merkte hij het volgende op: ‘Het is niet zwart-wit‘. 

Opvoeding

Op het eerste gezicht een weinig zeggende opmerking, maar wanneer je tussen de regels doorleest, dan proef je dat het een verandering teweeg heeft gebracht in zijn kijk op de Joodse Raad. Hijzelf geeft ook eerlijk aan. HIj geeft aan dat in zijn beleving en visie de Joodse Raad medeschuldig was aan de dood van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders tijdens de bezettingsjaren. Vervolgens zegt hij hierover, bij de lokale tv-zender AT5, ‘Zo ben ik opgevoed. Ik leerde: ‘De Joodse Raad deugt niet. Al die mensen die vermoord zijn, dat komt door de Joodse Raad.‘ Een belangrijke opmerking voor iemand met veel invloed binnen de Joodse gemeenschap in Nederland. 

Anders

De heer Jacobs zegt verder over de Joodse Raad dat deze serie laat zien dat het toch wat anders lag. Het is niet zwart/wit. Deze serie over de Joodse Raad laat duidelijk zien dat zij onmogelijke keuzes moesten maken over onmogelijke zaken in een onmogelijke tijd. De Nederlandse opperrabbijn was als gast uitgenodigd om de serie te kijken in een voorvertoning. Tijdens deze voorvertoning kwam hij tot het inzicht dat mensen in een oorlog niet alleen dader, maar ook slachtoffer kunnen zijn. Geleidelijk aan stelde hij zijn mening en visie op de Joodse Raad bij. 
 

Tijd

De leden van de Joodse Raad en in het bijzonder de beide voorzitters, de heren Asscher en Cohen, hebben fout gehandeld. Maar let wel op, niet in de betekenis dat zij slechte mensen waren. Nee, integendeel, ze zijn verkeerd omgegaan met de toenmalige kwestie en situatie. Want, veronderstel dat de oorlog inderdaad binnen zes maanden of een jaar was afgelopen? Wat was er dan gebeurd? Dan zouden de leden van de Joodse Raad als helden worden gezien en met alle bijbehorende égards en dank worden ontvangen en behandeld. Zij waren dan de mensen die de levens van vele tienduizenden Joden hadden gered. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel