Activiteiten


Historisch ‘hoogtepunt’ in aantal antisemitische incidenten in Nederland

Vorige week kwam de Monitor Antisemitische Incidenten met het jaarverslag over 2023 met een trieste en pijnlijke boodschap en constatering. Het aantal incidenten waarbij Nederlandse Joden zijn geïntimideerd, bedreigd, belaagd, lastig gevallen en/of uitgescholden was nog nooit zo hoog. Er kwamen bijna 400 meldingen binnen die als serieus werden bestempeld. Een schrikbarende stijging, waarbij het opvalt dat ook op scholen veel antisemitisme heerst, met name in de grote steden. 
 

Pijnlijk

Dit jaarlijkse rapport komt van de antidiscriminatiebureaus (ADV’s). De enorme stijging verbaasd het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) niet. Natuurlijk vindt ook zij dat hier sprake is van een ‘historisch dieptepunt’ in het bestaan van onze organisatie. Maar dit geldt helaas ook voor een land als Nederland, haar regering en in het bijzonder haar overheid. Blijkbaar heeft deze ontwikkeling geen (hoge) prioriteit bij de verschillende overheidsinstanties en -organisaties. Het aantal explosief gestegen meldingen laat klip en klaar zien dat een deel van de Nederlandse bevolking zich steeds feller afzet tegen hun Joodse landgenoten. Een droevige en veelzeggende ontwikkeling binnen de Nederlandse samenleving. 
 

Piek

Het CIDI zag in oktober vorig jaar al een sterke toename in het aantal antisemitische meldingen en incidenten door heel het land, in het bijzonder in de grote steden. Dit was het gevolg van de wrede terreuraanval van Hamas op Israël en haar burgers en de latere reactie hierop door de Israel Defense Force (IDF). Wij werden toentertijd overspoeld met vele honderden telefoontjes, mails en berichten via social media over de vele antisemitische meldingen. Daarbij ontvangen wij vanuit de Joodse gemeenschap in Nederland nog veel meer meldingen. Dit totale aantal ligt een stuk hoger dat de aantallen die de ADV’s melden. 
 

De scholen

Opvallend en pijnlijk is dat ook veel antisemitische incidenten plaatsvinden op scholen. Een groot aantal Joodse kinderen en jongeren voelt zich op school en op straat niet meer veilig. Dit geldt vooral in de grote steden. De houding van veel islamitische jongeren en hun aangeleerde haat tegen het Joodse volk speelt hierin een belangrijke rol. Via social media worden berichten geplaatst als waarbij ze hetzelfde willen doen met de Joden als Hitler deed. Ook ontvangen zij allerlei vormen van bedreigingen. Wat ook niet vergeten moet worden, is de impact van zulke gebeurtenissen en situaties voor de kinderen en jongeren zelf, ook in relatie tot hun gevoel van veiligheid en hun geestelijk welzijn. 
 

Dieptriest

Niet alleen worden Joodse kinderen en jongeren lastig gevallen, bedreigd en geïntimideerd. Dit geldt ook voor volwassen Joden, man als vrouw. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de ellende die Shevan als jood meekrijgt. Want sinds de Hamas-aanslag krijgt hij flyers met Hitler en Anne Frank door de brievenbus, wordt hij ook met de dood bedreigd op social media en werd zijn slaapkamerraam beklad met een hakenkruis en een davidster. In bloedrode kleur. Hij zegt hierover: ‘Er stonden ook teksten bij, zoals vuile zionist en dood aan de joden. En op de foto van mij zaten rode spetters op mijn hoofd, wat zoveel betekende als: “Je gaat eraan.”
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-70506">
Christine de Gier
Op 24 april 2024 om 7:44 pm uur

Er is maar één reden voor deze haatcampagnes. Satan haat Gods volk en rust niet voordat het uitgeroeid is. Ik heb een vraag: ik hoorde dat er een actie op touw gezet wordt om met koningsdag oranje keppels te dragen. Weet u daar iets van? En kunnen vrouwen dat ook doen?

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel