Activiteiten


Opinieonderzoek: ‘Hoe nu verder volgens de Israëlische bevolking?’

Na de grootscheepse luchtaanval door Iran op Israël vragen velen zich af hoe nu verder? Enkele militaire deskundigen geven aan dat zij verwachten dat Israël, hoe of wanneer dan ook, de openstaande rekening zal vereffenen. Een land als Israël kan een dergelijke vorm van agressie niet tolereren. Maar hoe kijkt de Israëlische bevolking naar dit dilemma? Een onderzoek in de afgelopen dagen door de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem laat het volgende beeld zien. 
 
 

Grote meerderheid

De resultaten van dit onderzoek onder alle lagen van de bevolking maakt in ieder geval duidelijk dat driekwart van hen tegen een aanval is op Iran wanneer dit ten koste gaat van de huidige veiligheidsalliantie in de regio. Deze alliantie is een samenwerkingsverband waarin verschillende landen samenwerken met Israël om ervoor te zorgen dat de huidige en gevoelige militaire situatie in het Midden-Oosten niet verder explodeert. De landen die hierin een bijdrage leveren zijn niet alleen landen als de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook enkele gematigde Arabische landen, waaronder Jordanië en Saudi-Arabië.
 

Half om half

De reacties op een verscheidenheid van vragen zagen er als volgt uit. Op de vraag of zij vinden dat Israël moet reageren op de Iraanse militaire aanval van afgelopen zaterdagavond antwoordde 52% van de respondenten dat het beter is wanneer het huidige oorlogskabinet niet reageert om de huidige ronde van conflicten te beëindigen. Een groep van 48% vindt daarentegen dat Israël juist wel moet reageren. Zelfs wanneer dit betekent een verlenging en verheviging van het huidige conflict met verschillende terreurorganisaties in Gaza.
 

Lastig

Een andere vraag die aan de groep respondenten werd voorgelegd, luidde als volgt: ‘Hoe moet Israël reageren op de Iraanse militaire luchtaanval van afgelopen zaterdagavond? ‘ Het antwoord hierop kan men in drie groepen splitsen. De eerste groep kan zich zonder meer vinden in een militaire reactie tegen Iran en haar leger. Deze groep omvat bijna 45% van de respondenten. De tweede groep, zo’n dertig procent van de respondenten, steunt een strategische militaire operatie indien dit de nucleaire dreiging vanuit Iran sterk vermindert. De derde en laatste groep, bestaande uit zo’n 25% van de deelnemers, steunt zelfs een militaire operatie op Iraans grondgebied. Deze steekproef onder de Israëlische bevolking laat duidelijk zien dat ze sterk verdeeld is op de vraag hoe om te gaan met de huidige militaire aanval en dreiging vanuit Iran. 
 

Werkwijze

Op de vraag hoe dit onderzoek en steekproef tot stand is gekomen, inclusief de bijbehorende resultaten, is dat deze plaatsvond afgelopen zondag en maandag. Hiervoor werd een lijstje met dezelfde standaardvragen naar 1.500 respondenten verstuurd. Hun antwoorden werden verzameld en geanalyseerd en waren afkomstig van personen van 18 jaar en ouder, afkomstig uit verschillende groepen binnen de Israëlische samenleving. 
 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel