Activiteiten


Veel Belgische joden staan klaar om het land te ontvluchten

De huidige spanningen in het Midden-Oosten door de terreuraanval van Hamas en de daaropvolgende oorlog in Gaza tegen het terreurnetwerk van Hamas droeg bij aan een sterke stijging van het aantal antisemitische uitingen en bedreigingen. Niet alleen in Nederland, Frankrijk of Duitsland, maar zeker ook bij onze zuiderburen. Het is zelfs zo triest gesteld dat bij veel Joodse gezinnen in de grote steden als Antwerpen en Brussel de koffers klaar staan om het land definitief achter zich te laten. Hoe triest is het in België gesteld met de steeds groeiende haat tegen de Joden? 
 

Mezoeza

Een groot aantal Joden en Joodse gezinnen hebben thuis op de deurpost de mezoeza’s verwijderd. Bang dat ze anders problemen krijgen en telkens worden lastiggevallen. Of erger, dat ze worden aangevallen. Hetzelfde geldt voor de oudere generaties Joden in bijvoorbeeld Antwerpen. Een aantal overlevenden van de Holocaust vertelden de rabbijn dat hun koffers klaarstaan om te vertrekken naar het vliegveld voor een enkele reis naar het land Israël. 
 

Sterke toename

In de stad Antwerpen woont het grootste aantal chassidische bevolking in vergelijking met de rest van Europa. Volgens de laatste gegevens en informatie is het aantal anti-Joodse meldingen in deze stad sterk gestegen. Niet vreemd, mede gezien het hoge aantal moslims dat woont in dezelfde stad. De stijging was vooral zichtbaar na de terreuraanval van 7 oktober vorig jaar. 
 

Chassidisch

Gezien het aanzienlijke aantal Joden dat woont en werkt in Antwerpen, zie je veel Joden in zware lange jassen lopen met grote hoeden op hun hoofd. Regelmatig worden ze getreiterd door jongelui die hun hoeden ervan tikken. Maar ook proberen sommige jongelui steeds vaker Joden van de fiets te duwen of te laten vallen. Ook zijn er allerlei andere intimiderende en/of gewelddadige acties tegen de Joodse bevolking en hun bezittingen. 
 

Opnieuw

De reacties van de Joden in België, want deze gebeurtenissen en ontwikkelingen vinden niet alleen plaats in de stad Antwerpen, zijn somber en weinig hoopgevend. Ook in de stad Brussel en nabij liggende (voor)steden is eenzelfde trend herkenbaar en zichtbaar. Vooral de oudere generatie Joden bij ons zuiderburen zien het echt niet meer zitten. Zij vrezen de toekomst en de signalen die ze nu oppikken, zien zij als een teken aan de wand. Deze groep overlevenden van de Holocaust zijn ervan overtuigd dat alles weer opnieuw gaat beginnen, net zoals in nazi-Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel