Activiteiten


Een brief van Joden en Israëliërs actief op de UvA en de VU en hun kijk en ervaringen

Onlangs plaatste het Parool een opiniestuk opgesteld door enkele mensen uit de Joodse gemeenschap die werkzaam zijn op de VU en UvA. Dit vanwege de felle pro-Palestijnse studentenprotesten. Ze zijn zelf in de pen geklommen omdat sommigen zeiden namens ons te spreken, maar niemand ooit echt informeerde hoe wijzelf dit alles beleefden en waarom

Hun eigen stem

Met hun artikel richten zij zich op de anderen binnen de VU- en UvA-gemeenschap, waaronder medestudenten, docenten, collega’s en andere groepen. Eveneens is deze brief ondertekend door meer dan 100 Joodse en Israëlische studenten actief binnen beide universiteiten.
 

Onveilig, maar waarom?

Inderdaad voelen zij zich in veel situaties niet meer veilig op de UvA en de VU. In betreffend stuk in het Parool geven zij aan dat Joodse en Israëlische studenten zich al een tijd niet prettig voelen. Zij werden direct geconfronteerd met medestudenten die na 7 oktober gewoon hun steun uitspraken voor Hamas en hun gruwelijke daden tegen Israël en haar burgers. Hun unheimisch gevoel nam toe omdat de meeste pro-Palestijnen niet goed luisterden naar onze argumenten. Daarbij waren sommige leuzen zeer pijnlijk, maar ook intimideren naar hen toe. 
 
 

Wit en koloniaal?

De pro-Palestijnse studenten en docenten hadden een lijst voor met eisen opgesteld, waaronder het inzichtelijk maken van de banden en relaties van de UvA met de universitaire wereld in Israël. Een andere eis betrof het stopzetten van investeringen in samenwerking met Israëlische bedrijven en organisaties. De achterliggende gedachte achter deze lijst met eisen is dat volgens de demonstranten zij een onderdeel van een witte, koloniale macht zijn en eveneens een bijdrage leveren aan de genocide tegen de Palestijnse bevolking. 
 

Tegenstrijdig

De schrijvers en ondertekenaars van deze brief voelen zich als Joden en Israëliërs actief op eerder genoemde universiteiten niet serieus genomen. Daarbij vragen zij zich hardop af waarom alle projecten waar bijvoorbeeld de UvA haar medewerking aan verleent, op een hoop worden gegooid? Bij sommige projecten draait het om mensenrechten of het detecteren en voorkomen van terreuraanslagen. Weer andere onderzoeksprojecten hebben in het geheel niets te maken met de huidige gevoelige politieke en militaire situatie in Israël, in Gaza en de beide bevolkingsgroepen. 
 
Kortom, zij vinden het heel lastig om te begrijpen hoe de houding, het gedrag en de werkwijze, inclusief de eisen, van de pro-Palestijnse betogers bijdraagt aan het bevorderen van een toekomst politieke rust, wederzijds respect voor zowel Palestijnen en Israëli’s. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel