Activiteiten


Geweld, opruiing en intimidatie door een groep pro-Palestijnse studenten

De afgelopen dagen nam het aantal pro-Palestijnse protesten sterk toe in Nederland, vooral in de steden Amsterdam en Utrecht. Opnieuw leidde dit tot intimidatie, opstootjes en geweld. Opvallend is dat de acties en protesten van deze protesterend links georiënteerde groepen vaak leidden tot grote onrust binnen de samenleving. Eveneens dat een kleine groep op confronterende wijze haar mening ventileert. Een werkwijze die ervoor zorgt dat de ME vaak moet opdraven om deze groep raddraaiers in toom te houden.
 
 

Bijna

De afgelopen dagen stonden pro-Palestijnse ‘studenten’ oog in oog met de ME, zo ook afgelopen nacht bij de Voorstraat in Utrecht. Hoewel de demonstranten diep in de nacht huiswaarts keerden, beloofden zij vandaag weer te demonstreren. In Utrecht hielden de pro-Palestijnse demonstranten een universiteitsgebouw bezet. Het bestuur van de Universiteit van Utrecht gaf een signaal af. Als de demonstranten het gebouw niet voor een afgesproken deadline zouden verlaten, zou alsnog de ME ingrijpen. Hoewel het erop leek dat het tot een treffen zou komen, leidde het niet tot ingrijpen door de ME. Wel arresteerden zij een groep demonstranten en deze werden in busjes naar een politiebureau gebracht. 
 

Grenzen 

Zowel het College van Bestuur van de UU alsmede het College van B&W riepen op om de rust te bewaren. Zij benadrukten dat iedereen recht heeft op zijn mening te ventileren, maar dat dit niet mag leiden tot intimidatie, geweld en onveilige situaties, bijvoorbeeld voor Joodse studenten op de uni of in de stad. 
 

Geweld en vernielingen

In Amsterdam escaleerde de situatie bij de pro-Palestijnse betogers. Een deel van hen liet een spoor na van vernieling, geweld, mishandeling en opruiing. Ze uitten antisemitische teksten en andere haatdragende kreten. Ze vernielden andermans bezittingen en traden agressief op richting toeschouwers en journalisten. Meer dan dertig personen zijn aangehouden voor hun asociaal en grensoverschrijdend gedrag.
 
Minister van Onderwijs
De recente gebeurtenissen van afgelopen dagen is voor de minister van Onderwijs vindt het juist dat zowel de politie ingreep tegen de pro-Palestijnse studenten. Hun gedrag en houding is totaal niet acceptabel en hij is blij dat ook het College van Bestuur van de UvA hiervan aangifte deed. Met afschuw keek hij naar de beelden naar de vernielingen die de agressieve demonstranten hebben aangericht. Maar bovenal dat zij mensen intimideerden en bedreigden. Dit alles heeft niets te maken met een universiteit. Dat moet een plek zijn die veilig is en waar iedereen zich veilig moet voelen. 
 

Debat

Verder zei de demissionaire minister van Onderwijs hierover dat de uni een plek moet zijn om het debat te voeren. Wel moet je daarvoor eerst een veilige omgeving voor creëren. De wijze waarop de pro-Palestijnse studenten en demonstranten hun mening opleggen aan anderen heeft niets te maken met het voeren van een debat. Ook zoiets moet ordelijk verlopen en het bedreigen en intimideren van mensen gaat echt veel te ver. Iets waar wij in dit land niet in meegaan. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel