Activiteiten


Hulptransporten richting Gaza leiden tot onrust en boosheid onder de Israëli’s

Een groep rechtse Israëlische activisten zorgden door gewelddadig optreden dat een konvooi met hulpgoederen voor de Palestijnse bevolking niet meer bruikbaar was. Een werkwijze die zorgt voor onenigheid onder een groot deel van de Israëli’s. Vooral omdat velen in Israël vermoeden dat het voedsel en andere materialen niet ten goede komt van de Palestijnen, maar via omwegen linea recta terechtkomt in de handen van Hamas. Tzav 9, een van de organisatoren van de blokkades begrijpt de frustratie onder de rechtse activisten, maar keurt de werkwijze van deze groep af. 
 

Groeiende verwijdering

Onder de Israëlische bevolking neemt de onderlinge spanningen toe. Of het nu gaat om de Arabische bevolking, de Joodse Israëli’s, de families van de groep ontvoerde Israëliërs, de kolonisten, de Haredi’s of de vredestichters onder de bevolking, de onderlinge irritaties en onbegrip nemen toe. Dit leidt ook tot verdere verdeeldheid in het land. Niet alleen politiek, maar ook in de zienswijze hoe Israël moet omgaan en invulling moet geven aan de strijd tegen Hamas, de vrijlating van de groep gegijzelde landgenoten en de mogelijke hulp aan de Palestijnse bevolking en andere gerelateerde vraagstukken. 
 

Geen geweld

Zoals gezegd, konden de acties van de rechtse activisten op geen enkele waardering rekenen van Tzav 9. Voedsel werd op de grond gegooid, de banden van vrachtwagens prikten ze lek en hulpgoederen werden ontvreemd. Want hoewel deze organisatie evenmin wil dat de hulpgoederen terechtkomt bij de terreurbeweging van Hamas, wijst ze de acties van de rechtse activisten sterk af. Hierdoor ontstond binnen de samenwerkende organisaties onenigheid, wat ertoe leidde dat men besloot de huidige blokkades van de hulpgoederen voor een week stil te leggen. Blijkbaar beseffen de meerderheid in Israël niet dat de werkwijze van de activisten niet alleen schadelijk is voor onze geweldloze blokkades, maar vooral de reputatie van ons land verder naar beneden haalt. 
 

Doorverkopen

Maar los van deze gewelddadige acties, benadrukt Tzav 9 dat hun doel is dat het voeden van je vijand, in dit specifieke geval Hamas, vooral in oorlogstijd immoreel is. Ons land heeft deze humanitaire hulp verleend zonder iets terug te verwachten. En 80% van de bevolking is het met ons standpunt eens. Hamas verkoopt deze hulp door aan burgers, terwijl het de bedoeling is dat deze gratis wordt verspreid onder de Palestijnse bevolking. Maar wij blijven doorgaan met onze blokkades totdat de internationale hulporganisaties duidelijk kunnen bewijzen dat de hulpgoederen ook daadwerkelijk de burgers bereikt. 
 
 

Tzav9

Al maanden lang organiseerde Tzav 9 blokkades bij de grens met Gaza om te voorkomen dat hulpgoederen terecht zouden komen in Gaza. Deze werkwijze is vooral ingegeven omdat de lange arm van Hamas in de Gazastrook ervoor zorgt dat het merendeel niet terechtkomt bij degenen die het nodig hebben: de ouderen, de kinderen of de zieken onder de Palestijnse bevolking. De invloed en de angst voor Hamas onder de bevolking is zo groot dat zij het gewoon kunnen opeisen, zonder dat de buitenwereld er weet van heeft. Een reden om te volharden dat zo min mogelijk hulpgoederen terechtkomen in de handen van de terroristen. 
 

Onderling contact

Sommige medewerkers van de betrokken hulporganisaties vermoeden dat de activisten kunnen rekenen op steun van individuele Israëlische militairen. Deze berichten stemmen overeen met wat een organisatie als Tzav 9 zelf ziet gebeuren. Ze geven ook aan dat er een mate van samenwerking is tussen rechtse activisten, vaak kolonisten, die de benodigde informatie ontvangen van IDF-soldaten. Maar dat is niet onze verantwoording en wij begrijpen de frustraties, boosheid en onmacht onder onze landgenoten heel goed. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel