Activiteiten


Internationaal Gerechtshof: handelswijze Israël neigt naar genocide

Vorige week kwam het Internationaal Gerechtshof met een tussentijdse uitspraak waarin zij Israël opriep dat de huidige militaire operatie in de Palestijnse stad Rafah moet worden beëindigd. Een uitspraak die leidde tot grote vreugde binnen het Palestijnse kamp, maar in Israël tot veel boosheid en ophef.

Serieus?

Zuid-Afrika maakte enige maanden geleden deze zaak aanhangig bij het Internationale Court of Justice (ICJ), maar zeer recent sloot ook Egypte zich aan bij de geuite beschuldigingen en betreffende zaak. De vraag is nu in hoeverre Israël gehoor geeft aan de bijbehorende en verplichte maatregelen vanuit het Internationaal Gerechtshof en hoe andere landen in de wereld hierop reageren.

Internationale waarnemers?

Aanleiding voor deze  uitspraak is dat volgens de hoogste rechterlijke instantie van de VN de situatie van de Palestijnse bevolking alsmaar verslechterd en de huidige gang van zaken voor de burgers in Gaza rampzalig is. Eveneens dient Israël onbeperkte toegang te verlenen aan de internationale waarnemers om de huidige stand van zaken in Gaza te kunnen beoordelen. 
 

Eerste reacties

De reactie op dit besluit vanuit het kantoor van Netanyahu is helder en duidelijk. Zij liet de boodschap uitgaan dat de beschuldigingen van genocide door Israël belachelijk is en te gek voor woorden. Tevens benadrukte de woordvoerder van de premier en het IDF dat Israël hulp voor de burgers blijft toestaan en zij bij al haar militaire operaties rekening houdt met de geldende wetten als met het welzijn van de Palestijnse bevolking.  Toch reageerden ook de gematigde Israëli’s fel op de uitspraak en de boodschap van het ICJ. Zij vinden dat te weinig, eigenlijk in het geheel niet, rekening wordt gehouden met het lot van de Israëlische gijzelaars. In de gehele tekst wordt geen enkel woord besteed aan het lot van onze landgenoten. 
 

En de gijzelaars?

Hetzelfde geldt voor de politieke tegenstanders van premier Netanyahu. Zij spraken gezamenlijk uit dat het Internationaal Gerechtshof en haar leden niet willen beseffen dat het lot en welzijn van de Israëlische gijzelaars gekoppeld moet zijn aan een eventuele wapenstilstand. In min of meer gelijke bewoordingen doet de voormalige Israëlische VN-gezant Danny Danon tot de volgende uitspraak: ‘… Terwijl de ICJ-rechters in Den Haag comfortabel beraadslagen en terugkeren naar hun families, kwijnen 125 gijzelaars weg in de ondergrondse tunnels van de terreurbeweging Hamas.’
 

Hamas

Het zal niemand verbazen dat de verschillende terroristische organisaties enthousiast reageerden op de uitspraak van het ICJ over Israël en haar huidige beleid in Gaza. Maar ondanks deze uitspraak vindt Hamas dat nog scherper en harder opgetreden moet worden tegen Israël en haar leger. Niet voor niets zegt een woordvoerder van de terroristen in Gaza dat de agressie van de bezettingsmacht geldt voor de hele Gazastrook, ook in het noorden van Gaza. Het militair optreden van het IDF is net zo wreed en gevaarlijk als in en in de nabije omgeving van de stad Rafah. Hamas roept de VN-Veiligheidsraad dan ook op om de ‘zionistische vijand te dwingen om de uitspraak van het ICJ uit te voeren.’

Vroom

Het is niet verbazingwekkend dat Nederland oproept richting de betrokken partijen zich te houden aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Een woordvoerder van de demissionaire minister van Buitenlandse Zaken (Hanke Bruins Slot) liet weten dat de uitspraken van het VN-hof bindend zijn voor alle betrokkenen. Een houding en uitspraak die opnieuw aantoont hoe braaf Nederland zich houdt aan de internationale verdragen. Persoonlijk ben ik benieuwd hoe ze zal reageren op een wrede terreuraanval met meer dan duizend vermoorde landgenoten. Waarschijnlijk zullen vele Nederlanders zich dan geel en groen ergeren aan de brave en humanitaire houding van de Nederlandse regering.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel