Activiteiten


Internationale arrestatiebevel voor twee Israëlische politici: Netanyahu en Gantz

Afgelopen week liet de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uitgaan naar de kopstukken van de oorlog tussen Israël en Hamas. De reden is dat volgens de aanklager van het International Criminal Court voldoende bewijs voorhanden is dat daardoor sprake is van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, specifiek voor de 2 politieke tegenstanders in het huidige Israëlische noodkabinet: de Israëlische premier Netanyahu en de minister van Defensie Gantz.
 

Oh ja

Om enigszins de schijn op te houden dat er sprake is van onpartijdigheid en objectiviteit vanuit de het Internationaal Strafhof liet de aanklager eveneens drie arrestatiebevelen uitgaan voor enkele hoge leiders binnen de terreurorganisatie Hamas. Het gaat hierbij om Hamas zijn Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri en Ismail Haniyeh worden alleen gezocht voor oorlogsmisdaden. Een dergelijk besluit vanuit het ICC roept niet alleen veel vragen op, waar vermoedelijk achter de schermen sprake is van eenzijdigheid en beïnvloeding, maar waar bij de direct betrokkenen zeker ook (politieke) vooringenomenheid onderhuids een rol speelt. 
 

Manipulatie

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Karim Khan, baseert het bewijsmateriaal op basis van ooggetuigen, overlevenden en allerlei materiaal van de (internationale) media. Verder zegt hij dat de wereld niet verbaasd moet opkijken wanneer hij opnieuw arrestatiebevelen laat uitgaan. Zeker wanneer de betrokken partijen blijven doorgaan met vechten en de internationale wetten niet naleven. 
 

Woedend

Het zal niemand verbazen dat de reacties vanuit Israël fel waren op het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof. Volgens de Israëlische minister Gantz is hier sprake van een misdaad van historische proporties. Daarbij is het belachelijk en te gek voor woorden om de leiders van een terreurorganisatie die dood en verderf zaaien te vergelijken met de leiders van een democratisch land die vastbesloten zijn om hun land en volk te verdedigen tegen dergelijke wrede terroristen en walgelijke organisaties.
 

Een voor allen

Een ander lid van het Israëlisch kabinet, de minister van Financiën, de heer Smotrich, bestempelt een dergelijk verzoek van Karim Khan als een vorm van Jodenhaat, verhuld in een bureaucratische vorm van schijnheiligheid. Daarbij is volgens hem iedere arrestatiebevel tegen een lid van ons kabinet een arrestatiebevel tegen het gehele kabinet, maar ook tegen een democratisch land als Israël alsmede haar bevolking.    
 

Betrokkenheid

Een van de advocaten die betrokken is bij het opstellen van de verschillende arrestatiebevelen is Amal Clooney. Zij studeerde rechten in Groot-Brittannië en in de VS. Na haar studie kwam ze terecht bij het Internationaal Strafhof en was zij betrokken bij het Libanontribunaal en het Joegoslaviëtribunaal. Mede vanwege haar achtergrond was zij tijdelijk adviseur voor de VN-chef Kofi Annan en later trad zij op als speciale gezant voor de VN. Zij zetten zich onder meer in voor de Armeense genocide als voor de Jezidi’s in Syrië. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel