Activiteiten


Israëlische minister Buitenlandse Zaken reageert fel op erkenning Palestijnse staat

Afgelopen week gaven enkele Europese landen aan dat zij de Palestijnse staat zouden erkennen. De betreffende landen Ierland, Noorwegen en Spanje doen dit komende dinsdag 27 mei. De reden voor dit eenzijdige besluit is dat zij op deze wijze hopen en een signaal afgeven dat beide partijen tot een blijvende oplossing komen. Israël is in zijn geheel ‘not amused’ over deze stap en ook de Europese Unie laat zich kritisch uit over deze vreemde politieke keuze. 
 

Op het matje

Komende dagen moeten de ambassadeurs van deze drie Europese landen zich melden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in de stad Jeruzalem. Zij krijgen dan een film voorgeschoteld over de begane wreedheden door de terreurbeweging Hamas en haar leden. In betreffende filmpje zullen zij zien hoe Hamas is omgegaan met vrouwen, kinderen en baby’s tijdens hun bloedige terreuraanval op Israël en haar bevolking. 

Scherpe reacties

Israël beschuldig de landen van antisemitisme en de Israëlische minister Katz van Buitenlandse Zaken reageerde fel op X met verschillende pinnige berichten. Hij hekelde onder meer de berichten en uitspraken van de Spaanse tweede vice-premier Yolanda Diaz. In haar bewoordingen voor de keuze om de Palestijnse staat te erkennen, gebruikte ze de slogan ‘From the river to the sea’. Eveneens liet hij een bericht uitgaan richting de Ierse en Noorse premiers van beide landen. In dat bericht bedankt hij hen met het volgende cynische bericht: 
‘Hamas dankt u voor uw diensten!’
 

Europese Unie

Binnen de top van de Europese Unie heerst onenigheid over de politieke keuzes van Ierland, Noorwegen en Spanje. De buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, spreekt tegen dat de keuze van deze drie landen geen kado is voor Hamas en haar terroristische aanslagen. Israël kan zich totaal niet vinden in deze klinkklare politiek correcte onzin. Niet allen Israël reageert fel afwijzend tegen een dergelijk besluit. Veel andere landen uitten kritiek op de erkenning van de Palestijnse staat door de drie eerder genoemde landen. 
 

Rood gekleurd

Bij de uitspraken van Borrell speelt zeer waarschijnlijk speelt mee dat hijzelf niet alleen een sociaaldemocraat is en sowieso er geen zin heeft om zijn eigen land en haar regering af te vallen. In het verlengde hiervan speelt ook de politieke kleur van Borrell een rol, want een andere Europese collega, Nicolas Schmit, vindt de keuze voor erkenning van de drie Europese landen juist moedig. Laatstgenoemde is lijsttrekker voor de sociaaldemocraten in de EU. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel