Activiteiten


Nationale dodenherdenking: bij sommigen draait het alleen om hun eigen boodschap en mening

Dit weekend staat Nederland stil bij twee belangrijke nationale gedenkdagen: Nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Veel lokale 4 mei comités en gemeenten nemen maatregelen om onrust en openbare ordeverstoring op 4 mei rond de klok van 20.00u te voorkomen. Het is triest en veelzeggend dat een kleine minderheid waarschijnlijk wederom een gebrek aan wederzijds respect zal vertonen om haar politiek gekleurde boodschap te laten horen.

Wederzijds respect?

Een politieke boodschap die met grote regelmaat gepaard gaat met felle antisemitische uitingen richting de Joodse gemeenschap in Nederland. Een boodschap die niet uitgesproken moet worden op een historische waardevolle avond waar Nederland en haar bevolking haar dank en respect overbrengt en uit door enkele minuten stil te staan en stil te zijn voor hen die hun leven gaven voor onze vrijheid. 
 

Voorzichtigheid troef

Hoewel de verwachting is dat mogelijke ordeverstoringen door pro-Palestijnse organisaties en/of individuen vooral plaats zal vinden in de grote steden, hebben een groot aantal 4 mei comités toch allerlei maatregelen getroffen. Een zeer bijzonder initiatief is dat verschillende mensen, die wonen nabij het lokale oorlogsmonument, hun handen ineen hebben geslagen om ‘s-avond en ‘s-nachts de wacht houden. Door deze bijzondere blijk van waardering krijgen hangjongeren, vandalen of wie dan ook niet de gelegenheid om de aanwezige kransen en bloemen te vernielen of in het water te gooien. Verder werd in een gemeente een Palestijnse vlag neergelegd bij een monument voor de Joodse oorlogsslachtoffers en in enkele andere gemeenten zijn antisemitische flyers verspreid.
Capitulatie
In de stad Wageningen, de stad waar de Duitse bezettingsmacht in Nederland op 5 mei capituleerde, onderneemt ze extra maatregelen voor de Nationale dodenherdenking, meer dan dat wij normaal al doen. De woordvoerder van de stad zegt hierover: ‘Vanwege de historische gebeurtenis op 5 mei, maken wij altijd diverse scenario’s. Alleen dit jaar doen wij als gemeente Wageningen het iets intensiever.’
 

Realistisch?

Toch zijn er meerdere steden die geen maatregelen nemen, zoals in Rotterdam en Arnhem. Dat kan een uiting zijn van naïviteit of gemakzucht, want hoewel door hen een stevig beroep wordt gedaan op wederzijds respect, leert de ervaring telkens weer dat sommige groepen mensen en bevolkingsgroepen weinig tot niets op hebben met afspraken, regels en vriendelijke woorden. Laten wij hopen dat zij het gelijk aan hun kant hebben en weten wat er leeft en speelt onder haar burgers.
 

Ter illustratie

Andere grote steden, zoals Utrecht en Groningen, hebben wel maatregelen genomen. Hierover zegt de burgervader van de stad Groningen: ‘De stad heeft diverse onzichtbare veiligheidsmaatregelen getroffen en het programma van de dodenherdenking zal doorgaan als normaal. Het publiek zal er weinig tot niets van merken.‘ Het Utrechts comité 4 mei-Herdenking geeft aan een noodplan te hebben opgesteld, in samenspraak met de burgemeester en de politie. Zij zegt hierover: ‘Mocht er iets gebeuren, dan kunnen we optreden, daarover hebben we onderling afspraken gemaakt.
 

Klip en klaar

Heel duidelijk in zijn boodschap en kijk op ordeverstoringen tijdens de Nationale dodenherdenking is de burgemeester Jan van Zanen, burgervader van de stad Den Haag. Hij zegt hierover klip en klaar: ‘Lawaai in welke vorm dan ook tijdens de twee minuten stilte valt niet onder het recht op betoging. Er is geen ruimte voor Jodenhaat en antisemitisme!‘. De politie in de stad houdt dan ook op verschillende manieren extra en verscherpt toezicht tijdens dodenherdenking, waarbij ze ook social media in de gaten houden om mogelijke ordeverstoringen snel de kop in te drukken. 
 

Verwachting?

Ondanks alle goede voornemens en wishfull thinking zal het mij niet verbazen wanneer enkele pro-Palestijnse organisaties of enkele individuen toch zo eigengereid zijn om alsnog hun boodschap te moeten overbrengen. Hopelijk zullen dan steeds meer mensen gaan beseffen en inzien dat betreffende personen en organisaties alleen maar bezig zijn om anderen hun mening en wil op te leggen, ongeacht wat de meerderheid hiervan vindt en wat valt onder de normen van algemeen fatsoen en wederzijds respect.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel