Activiteiten


Opnieuw een antisemitische daad

Enkele dagen na de Nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag werden drie struikelstenen van hun plaats gestolen, ook wel stolpersteine genoemd. Een vreemde en krankzinnige actie die door veel mensen en organisaties veroordeeld werd. Niet voor niets bestempelde het CIDI deze daad als een pure uiting van Jodenhaat. Het herplaatsen van de drie verdwenen struikelsteentjes zal jammer genoeg de nodige tijd in beslag nemen. Men vermoedt drie tot vier maanden.  

Tijdrovend

De initiatiefnemer tot het plaatsen van deze ‘struikelstenen’ is de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De reden waarom het de nodige tijd in beslag neemt, is dat deze stenen moeten worden besteld. Op zich is dat niet het probleem, maar op deze stenen worden ook de namen van de omgekomen Joden met de hand erop gebeiteld. Zulk vakmanschap kost tijd, legt de werkgroep uit in een schriftelijke verklaring. Gelukkig heeft een inwoner uit de stad gezegd dat hij de kosten hiervoor op zich neemt. Een mooi en waardevol gebaar. 

Betekenis

De stolpersteine vertegenwoordigen geen enkele geldelijke waarde. Het zijn kleine uitingen van herinnering aan de arrestaties en wegvoering van de Joden uit hun woningen en hun woonplaats. De omvang van deze herinneringsstenen bedraagt 10 bij 10 bij 10 centimeter.
Deze herinneringstenen plaatste de lokale overheid meestal op initiatief van de lokale historische vereniging of vanuit de Joodse gemeenschap. Velen van de opgepakte en gedeporteerde Nederlandse Joden kwamen niet meer terug uit de concentratiekampen verspreid in nazi-Duitsland. 
 

Familie Cohen

Op de stiekem verwijderde steentjes staan de namen van de familie de Heer, vader Mozes Cohen en zijn twee dochters Rosalie en Grietje. Alle drie de gezinsleden kwamen ze terecht in kamp Westerbork en belanden uiteindelijk in het KZ Auschwitz. Aan het einde van het jaar 1942 vonden zij alle de dood in de gaskamers. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel