Activiteiten


Een replica van een Hamastunnel in Nederland

Al maanden vecht het Israëlisch leger tegen de terroristen van Hamas in Gaza. De terroristen maken daarbij veelvuldig gebruik van een uitgebreid ondergronds tunnelnetwerk. Een goede plek voor Hamas en haar leden om zich te verstoppen en om zich te verplaatsen zonder opgemerkt te worden. Het zijn eveneens lastige locaties om inzichtelijk te maken en te veroveren. Het is ook zeer waarschijnlijk de belangrijkste locatie voor Hamas om de Israëli’s die zij hebben ontvoerd te verstoppen. Vandaar dat de Israëlisch-Nederlandse galeriehoudster Rachel Meijler met het idee kwam om een replica te bouwen van een dergelijke tunnel. Sinds kort is deze op verschillende plaatsen in Nederland te bezichtigen. 
 

Replica

Begin juni stond de replica van een Hamastunnel enkele dagen in Den Haag. De aanwezige bezoekers en enkele andere bekenden, waaronder de ambassadeur van Israël,  wandelen door de tunnel en bevestigden dat zoiets je een raar en vreemd gevoel geeft. De tunnel is een omgebouwde lange vrachtwagen, maar wanneer je in de replica bevindt, krijg je automatisch een unheimisch gevoel. Een bezoeker zegt hierover: ‘Het is vreemd om dit mee te maken. Op deze manier komt het toch wel dichterbij. Ik kreeg er echt kippenvel van, vooral toen ik door de tunnel liep en ik de geluiden van schoten en bombardementen hoorde.‘  
 

Motivatie

Rachel Meijler benadrukt telkens opnieuw in haar gesprekken met de media dat zij zich inzet voor het lot van de gijzelaars. Op deze wijze wil ik aandacht vragen voor hun moeilijke en penibele situatie. Zelfs is zij vaak in Israël, ongeveer drie weken van de vier weken in een maand. Daar zag zij in de stad Tel Aviv een replica van zo’n ondergrondse tunnel staan. Dit was voor haar een belangrijke inspiratiebron om zoiets in Nederland handen en voeten te geven. Rachel zegt ook in haar gesprekken dat zij als kunstenares weinig tot geen inspiratie en motivatie had om met m’n eigen kunst bezig te zijn, gezien de situatie in het land waar zij vaak verblijft. Maar ook omdat een neefje van haar is omgekomen tijdens de wrede terreuraanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar.  
 

Indrukwekkend

Zoals gezegd was ook de Israëlische ambassadeur, Modi Ephraim, aanwezig bij de replica en liep eveneens door de tunnel. Hij benadrukt eveneens dat deze replica geen politiek statement is, maar een duidelijk voorbeeld van hoe lastig het moet zijn voor de gijzelaars en de vele maanden dat zij meegesleept worden van hot naar her. De replica heeft Rachel niet alleen gebouwd. Zij deed dit met hulp van bijna dertig vrijwilligers en in samenwerking met de Israëlische kunstenaar Roni Levavi. De ‘Hamastunnel’ zal de komende maanden verschillende plaatsen in Nederland aandoen. Ze heeft ook al uitnodigingen gehad vanuit het buitenland. Kortom, een waardevol initiatief voor het lot en welzijn van de Israëlische gijzelaars. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel