Activiteiten


Eindelijk de beloofde (nood)hulp voor het noorden van Israël

Steeds vaker ligt het noorden van Israël onder vuur door raketten en ander militair wapentuig van de terreurbeweging Hezbollah. Sinds de wrede aanval van Hamas op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende strijd tussen Hamas en het IDF bestookt Hezbollah dagelijks Israël met raketten. De voortdurende beschietingen zijn voor veel inwoners een ramp, zowel voor hun gezondheid en welzijn als vanuit financieel en economisch oogpunt. Hoewel de regering al maanden geleden beloofde hen te ondersteunen, bleef het lang stil. Eindelijk keurde de regering deze week een hulpplan goed voor de (gevluchte) inwoners uit het noorden. Maar wat houdt deze hulp in?
 

Noodzaak

De vele vijandelijke raketten zorgen er niet alleen voor dat een deel van de bevolking in het noorden moet evacueren, maar zijn er helaas ook slachtoffers te betreuren onder de bevolking. Zorgden de aanvallen van Hezbollah er ook voor dat regelmatig bosbranden ontstaan en steeds meer gebouwen, huizen en bedrijven beschadigd zijn door de aanhoudende raketaanvallen. Al maanden geleden beloofde de regering iets te doen voor de inwoners van het noorden van Israël. Eindelijk ligt er een plan op tafel met een zak geld om dit alles te bekostigen. Hierdoor wordt het eindelijk mogelijk om in fases het noorden van Israël te herstellen en evacués te helpen. Het budget omvat een totaalbedrag van 6,5 miljard NIS (bijna 2 miljard euro) verspreid over meerdere jaren. 
 

Doelstellingen

Om alles in goede banen te leiden wordt een speciaal werkgroep opgericht met korte lijntjes binnen de regering en het kabinet om de uitvoering van het plan in goede banen te leiden. Niet alleen om de vaart erin te houden, maar ook om bij mogelijke problemen adequaat te reageren. Het plan is bestemd voor de inwoners van Israël die binnen een straal van 10 kilometer van de grens met Zuid-Libanon wonen. Het doel van dit project is om de regio te versterken, zowel op het gebied van veiligheid als economisch en tevens het herstellen van gebouwen en huizen van bewoners en bedrijven en andere benodigde vormen van hulp te bieden aan de geëvacueerde gemeenschappen en haar inwoners. Andere activiteiten waar de aandacht naar uitgaat is om industrieën te versterken en de activiteiten en informatievoorziening van de lokale autoriteiten te stimuleren richting haar burgers.
 

Enkele voorbeelden

Op langere termijn is de bedoeling dat het projectplan van deze ministeriële werkgroep en de vruchten van haar werk binnen enkele jaren leidt tot versterking van bedrijven en fabrieken, een betere elektriciteitsvoorziening door middel van zonnepanelen en biogasgeneratoren, maar ook het versterken van de gezondheidszorg en onderwijs, inclusief het opzetten van een universiteit in de plaats Kiryat en het stimuleren van de toeristische sector. 
 

Pittig

Voor de regering wordt dit een hele onderneming, zeker voor sommige ministeries, waaronder het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, maar ook voor het ministerie van Volksgezondheid als het ministerie van Defensie. De doelstellingen zijn niet altijd even makkelijk om vorm en inhoud te geven. Toch zijn de lokale en regionale autoriteiten blij dat de kogel door de kerk is na lang wachten en druk blijven uitoefenen op de regering en het kabinet. 
 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel