Activiteiten


Herdenking Sobibor zonder ruchtbaarheid: triest en veelzeggend

Ieder jaar herdenkt stichting Sobibor de slachtoffers van het vernietigingskamp Sobibor. Dit jaar deed de stichting dit in alle stilte uit angst voor verstoring van de herdenking en om de veiligheid van de aanwezigen te verzekeren. Eveneens had de stichting particuliere beveiliging ingehuurd voor de ongeveer 150 mensen die aanwezig waren nabij het Vondelpark voor deze herdenking. Toch merkt CIDI hierover het volgende op: ‘Het is buitengewoon triest dat het zover moet komen uit angst voor verstoringen. Die angst zien wij nu ook bij de Stolpersteine-leggingen. Dit hadden we een jaar geleden nooit kunnen voorstellen.’
 

In alle rust

De voorzitter van stichting Sobibor betreurt eveneens de huidige gang van zaken, maar als organisatie besloten wij dit jaar om onder de radar te blijven. Als organisatie wilden we geen lawaaierige demonstraties tijdens de herdenking van de slachtoffers van het vernietigingskamp Sobibor: ‘We zaten er ook niet op te wachten dat er nare dingen zouden gebeuren‘, aldus de voorzitter van het bestuur, Christine Gispen. 
 

Doorgang

Ze geeft ruiterlijk toe dat de gebeurtenissen in de afgelopen maanden in de stad Amsterdam een grote rol hebben gespeeld in de beslissing van het bestuur. Daarover zegt Christine: ‘Alles heeft meegespeeld: de herdenking van 4 mei op de Dam, de rellen en de chaos bij de Universiteit van Amsterdam en in het bijzonder de demonstraties bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Als stichting wilden wij niet zwichten voor mogelijke (orde)verstoringen, relletjes en andere vormen van geweld en intimidatie. Wij namen daarom contact op met de politie en zij namen het heel serieus en van tevoren is een risicoanalyse gemaakt, want wij wilden deze belangrijke en waardevolle herdenking niet afblazen. 
 
 

Naïef?

De herdenking bij het gedenkteken, bij de zijingang van het Vondelpark, vond voor de derde keer aldaar plaats. Daar staat ook de spiegel van de kunstenaar Niels van Deuren. De tekst op de gedenkplaat luidt: ‘Sobibor begon in het Vondelpark met een bordje: ‘Voor Joden verboden’, uitgesproken door koning Willem-Alexander op 4 mei 2020. De herdenking zelf stond enkele dagen voor de gebeurtenis vermeld op de site van de Liberaal Joodse gemeente. Niet voor niets zegt de Joodse gemeente hierover: ‘Het is verschrikkelijk dat je je nu verdekt moet opstellen, maar we moeten uitkijken. Het is naïef om niet alert te zijn‘, zegt de voorzitter namens het bestuur van stichting Sobibor. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel