Activiteiten


IDF: een gebrek aan militaire uitrustingen voor onze reservisten

Onlangs gaven enkele Israëlische commandanten in het veld aan dat zij soms de regels moeten buigen. De reden hiervoor is om ervoor te zorgen dat de reservisten onder de manschappen gedoneerde militaire uitrustingen kunnen bemachtigen. Het Israel Defense Force beschikt over te weinig militair materiaal om haar manschappen veilig en wel het veld in te sturen. Een pijnlijke en trieste constatering voor de mannen die hun leven op het spel zetten voor de veiligheid van de staat Israël en haar bevolking. 
 

Verstrekkende gevolgen?

Hoewel het IDF haar uiterste best doet om het benodigde militair materiaal te verdelen onder de verschillende legeronderdelen, kunnen veel reservisten niet zonder de hulp van donoren. Een triest en veelzeggend voorbeeld hiervan is de situatie van de reservist Micha Shtiebel. Normaal opereert zijn brigade langs de grens met Libanon. Maar zijn eenheid kreeg orders om te vertrekken naar Gaza, waar zijn eenheid ingezet wordt in de strijd tegen Hamas. Een vreemde situatie, maar nu blijkt dat het IDF vergeten was om op tijd een vervangende eenheid te regelen. Uit nood werd de brigade van reservist Shtiebel ingevlogen. 

Risicovol besluit

Behalve dat hijzelf en zijn gehele eenheid hierover verbaasd is, zit aan deze beslissing een groot risico. Normaal krijgt een militaire eenheid een training van zes maanden om zich voor te bereiden en te oefenen in stedelijke gevechten. Dit soort gevechten zijn van een geheel andere orde dan het bewaken van grenzen en het zoeken naar terroristen. Deze patrouilles vinden plaats op open terrein. Een landelijk terrein met bomen, struiken, groen en weidse uitzichten. 
 

Dubbel pech

De militaire operaties die zij nu moeten uitvoeren vinden plaats in stedelijk gebied. Een lastige klus, zeker zonder goede militaire voorbereiding en oefening. Voor dit type gevechten kregen zij maar een week de tijd om zich hierop voor te bereiden. Een bijkomend probleem is dat zijn eenheid grotendeels bestaat uit reservisten. Hij en vele anderen beschikken niet over het juiste militaire materiaal dat hen enige bescherming moet bieden bij de gevechten met de terroristen van Hamas. Niet voor niets brengt hij zijn kritiek als volgt onder woorden: ‘Het is krankzinnig dat we na acht maanden naar Gaza gaan zonder tijd om te trainen of de juiste uitrusting aan te schaffen. En dit alles letterlijk op het laatste moment, omdat het leger vergat een vervangende eenheid te regelen.’
 

Persoonlijk netwerk

Voor de officieren binnen zijn eenheid was het ondoenlijk om de juiste materialen op de kop te tikken, mede omdat zij geïnstrueerd werden af te blijven van de bestaande voorraden aan militair materieel vanwege het dreigende conflict in het noorden van het land. Gelukkig was binnen zijn eenheid een groep soldaten die in het verleden steun ontvingen vanuit een informeel netwerk. Deze groep bestond uit Israëlische burgers, familie, vrienden en donateurs uit het buitenland. Zij hadden al eerder soldaten van de IDF geholpen met donaties voor het aanschaffen van allerlei kwalitatief goed materieel. 
 

Donaties

Hoewel het in strijd is met de militaire orders en regels om als militair binnen de IDF donaties te accepteren of om zelfs contacten te onderhouden met donateurs. Toch kijken veel officieren en andere leidinggevenden in het veld een andere kant op. Zij weten heel goed dat het voor hun manschappen een bittere noodzaak is om te beschikken over een eigen netwerk voor het verkrijgen van goed militair materieel, zoals een uitrusting. Want hijzelf, net als veel andere van zijn medesoldaten uit zijn eenheid, beschikt hij over een gevechtshelm uit de jaren zeventig. Deze zitten niet alleen ontzettend ongemakkelijk, maar zijn ook onveilig en van veel slechtere kwaliteit dan de huidige moderne gevechtshelmen. Alleen, daar zit wel een prijskaartje aan vast van ongeveer 500,- dollar per stuk. 
 
 

Betrokkenheid

Veel mensen, zowel christenen als joden in de dispora, steunen op individuele basis soldaten in het IDF. Zeker wanneer een Israëlische militair op persoonlijke titel vraagt om hem of haar te ondersteunen. Voor hen is het doneren aan Israëlische militairen een persoonlijke en concrete werkwijze om bij te dragen en hun steun te betuigen aan de Israëlische soldaten, na de wrede terreuraanslag van 7 oktober 2023. Met name via social media steunen deze groep donateurs de gewone soldaat in het verkrijgen van allerlei benodigdheden voor hun strijd tegen Hamas en andere terroristische groeperingen in de aanschaf van bijvoorbeeld: nachtkijkers, richtkijkers, kleding en kogelvrije vesten en andere noodzakelijke items. Hun steun draagt ertoe bij dat de groep reservisten meer kans heeft om de gevechten te overleven. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel