Activiteiten


Ierland: een fel antizionistisch land

Onlangs was Ierland één van de drie landen dat Palestina erkende als land. Dit leidde tot grote verontwaardiging in Israël, maar ook binnen de EU. Toch keek de Ierse opperrabbijn niet verbaasd op van deze politieke stap door de Ierse regering en haar parlement. Yoni Wieder zegt hierover heel duidelijk: ‘Ierland is één van de meest antizionistische landen in de westerse wereld.’ Interessant is de achterliggende vraag: ‘Hoe komt dat zo? Is dat vanwege de dominantie van het katholieke geloof, het hoge aantal moslims in het land of ?’
 

Antizionistisch

De Joodse opperrabbijn van Ierland komt oorspronkelijk uit Londen. Recent werd Yoni Wieder benoemd tot opperrabbijn, waardoor hij nog niet lang verblijft in Ierland. Desondanks voelt hij dagelijks de sterke anti-Joodse gevoelens onder de Ierse bevolking. Hij zegt hierover: ‘Het speelt zich echt af op zoveel niveaus van de samenleving, zoals in de regering, de oppositiepartijen, de media, de scholen en de universiteiten. En hoewel we erg dankbaar zijn dat er voor het grootste deel niet veel geweld is geweest. Toch zijn de antizionistische gevoelens zeer extreem en staat de kritiek op Israël niet in verhouding tot wat we in andere landen zien.

Media en politiek

Het probleem dat Ierland zo pro-Palestina is en fel antizionistisch komt doordat zowel de media als de politiek uiterst eenzijdig zijn in hun geluid. Het verhaal en de gebeurtenissen vanuit de burgers van het land Israël en de staat komt zelden ter sprake. Alles richt zich op de situatie van de Palestijnse bevolking en de gevechten en de gevolgen hiervan. De rode draad in hun verhaal is dat Ierland een beeld schetst dat ver weg staat van de hedendaagse realiteit. De opperrabbijn Wieder geeft eveneens aan dat volgens beide instituten het doel van Israël is om zoveel mogelijk slachtoffers te maken en zo veel mogelijk schade aan te richten als wraak voor ‘het werk’ van Hamas op 7 oktober 2023.
 
 

Alle begrip

De opperrabbijn Wieder benadrukt ook dat in het land een heel vertekend beeld bestaat van Hamas. In de ogen van de Ierse bevolking, vormgegeven door eerder genoemde instituten, is er alle begrip voor het werk van Hamas. Er is geen enkele aandacht voor de vele terreuraanslagen van Hamas, het grote aantal dodelijke slachtoffers, het feit dat zij uit is op de vernietiging van de staat Israël en de wereld wilt ‘ontjoden’. Alleen al het feit dat er geen aandacht is voor het lot en het welzijn van de Joodse gijzelaars is meer dan een teken aan de wand. 
 

Desinteresse?

Regelmaat gaat de opperrabbijn het gesprek aan met jongelui, onder andere op de universiteit. Tijdens deze gesprekken valt regelmatig zijn mond open van verbazing. Niet alleen vanwege de vele historische onjuistheden die hij hoort in hun verhalen, maar ook hun onkunde wat betreft de Palestijnse terreurorganisaties, waaronder Hamas. Hetzelfde geldt ook voor de filmpjes die mensen aan hem laten zien wanneer ze met elkaar in gesprek zijn. Deze vertonen een eenzijdig verhaal vol met vooroordelen richting de staat Israël, de Joden en de Palestijnse kwestie. Het is in zijn ogen bedroevend en triest hoe de bevolking van Ierland niet alleen wordt misleid, maar zich ook laat misleiden.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel