Activiteiten


Joodse bevrijde gijzelaars slecht behandeld en zwaar ondervoed

Onlangs werden vier gijzelaars bevrijd door een gewaagde militaire bevrijdingsoperatie. Zij zijn heelhuids thuisgekomen. Pijnlijk genoeg zijn ook al verschillende gijzelaars om het leven gebracht en zitten nog een groot aantal van hen gevangen ergens in Gaza of misschien zelfs daarbuiten? Het kleine groepje gijzelaars werd na hun bevrijding eerst grondig onderzocht door artsen en allerlei medisch personeel. En wat viel hen op? ‘De gijzelaars zijn slecht behandeld en zijn door Hamas uitgehongerd’, blijkt uit de eerste onderzoeken. 

Ondervoed

De voedingsdeskundige die hen onderzocht gaf ook aan richting de familie en direct betrokkenen: ‘Zeg alsjeblieft niet dat zij er goed uitzien. Zij kregen maar tien procent van wat een mens dagelijks nodig heeft. Ze verhongerden in Hamas-gevangenschap.‘ Want terwijl Israël opgelucht adem haalde en enthousiast en dolblij reageerde op de bevrijding van enkele van de gijzelaars, laat de voedingsdeskundige een heel andere kant van de medaille zien. Haar conclusie is dat zij lang en ernstig hebben geleden aan ondervoeding. Dat betekent dat het herstel van hun lichaam een lange periode in beslag gaat nemen. 
 

Funest

Zij heeft dan ook grote moeite met de berichtgeving via social media waarin mensen aangeven dat zij hadden verwacht dat vier bevrijde gijzelaars er veel beroerder en slechter uit zouden zien dan nu het geval was. Dergelijke opmerkingen zijn funest voor de mensen om wie het gaat. Op de vraag: ‘Waarom?’, zegt Mittal Binyamin, een klinische voedingsdeskundige in het Sheba-ziekenhuis in Tel Hashomer, die de bevrijde gijzelaars begeleidt, het volgende: In het begin, vanaf het moment van de ontvoering, waren ze letterlijk uitgehongerd. De omstandigheden waren psychologisch. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt een minimumnorm vast voor de voedingszekerheid, die een mens nodig heeft om te overleven. In de eerste maanden kregen ze één: tiende van de hoeveelheid calorieën en kreeg helemaal geen eiwitten. Twee maaltijden per dag. Dadels en pitabroodje, en dat was alles.‘ Vervolgens geeft ze ook aan wat er in een dergelijke situatie met het menselijk lichaam gebeurt: ‘In zo’n situatie gaat het lichaam automatisch alle beschikbare reserves afbreken: spieren. Toen ze terugkwamen, waren ze erg uitgeput qua spieren. Er waren geen spieren meer in het lichaam, alleen losse huid; alles was weg.
 

Overlevingsmodus

Om een duidelijk beeld te schetsen, vervolgt Mittal Binyamin haar verhaal. Zij zegt dat wanneer mensen heel snel afvallen, zonder eiwitten te eten, het volgende gebeurt met het lichaam. Het lichaam gaat spierweefsel verteren. Maar dit vindt niet alleen plaats bij de armen en benen. Ook de inwendige organen worden de dupe, zoals het hart en de maag. In extreme situaties moet het lichaam het hart, de hersenen en het ademhalingssysteem blijven reguleren, waardoor andere systemen in het lichaam verlamd raken.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel