Activiteiten


Verschillende opiniepeilingen laten zien: meerderheid Palestijnse bevolking kiest voor Hamas (1)

Sinds de oorlog tegen Hamas in Gaza onderzocht de Palestijnse opiniepeiler Khalil Shikaki de houding van de Palestijnen. De verschillende momenten laten telkens weer waarheid zien die het merendeel van de wereld en haar leiders liever negeert. Niet alleen omdat het Israël grotendeels in het gelijk stelt, maar ook omdat zij zelf als de internationale media een loopje nemen met een zeer ongemakkelijke waarheid: ‘De meerderheid van de Palestijnse bevolking heeft de huidige ellende (groten)deels over zichzelf afgeroepen. 
 
 

Hamas

De resultaten van de meest recente opiniepeiling laat de volgende resultaten zien: 61% van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza willen dat Hamas de controle behoudt over de Gazastrook. Zij verzetten zich tegen de huidige voorstellen. Dit betekent dat de meerderheid haar steun uitspreekt voor de terroristen van Hamas en deze die aan de Fatah-beweging doet verbleken. Hieruit blijkt dat zowel de internationale media als vele politieke leiders een onjuist en vertekend beeld presenteren aan de burgers van deze wereld.  
 

Misleiding

Zij doen alsof vele Palestijnen bang waren en door hen geïntimideerd en gedwongen werden zich voor de terreurbeweging in te zetten. Een goed voorbeeld hiervan is een recente kop en artikel op de voorpagina van de New York Times. Deze luidde als volgt: ‘De Gazanen uiten hun nood onder Hamas.’  De kop van het online artikel was: ‘Naarmate de oorlog voortduurt, zijn de inwoners van Gaza steeds meer bereid zich uit te spreken tegen Hamas.’.
 
 

Fake news

Al eerder valt op dat de internationale media als de politici probeerden onrust te zaaien en de bevindingen van de Palestijnse opiniepeiler Shikaki tegen te spreken en te weerleggen. Zij doen alsof zijn onderzoek(en) en bevindingen kletspraat is. Zoals gezegd lieten eerdere opinieonderzoeken al zien dat Hamas grote steun geniet onder de Palestijnse bevolking, ook in Gaza. Echter, wereldwijd liet de internationale media weten, volgens hen gebaseerd op een groot aantal interviews en gesprekken met verschillende Gazanen, dat ‘recente onderzoeken weerspiegelen de zwakke of gemengde steun onder de Palestijnen voor Hamas en zijn leiders.
 
 

Nederland?

 
Wat betreft de Nederlandse media, in het bijzonder de NOS, is bekend dat haar berichtgeving sterk ernaar neigt om vooral het geluid en de stem te verwoorden van de de linkse kiezers uit de stad, zoals de pro-Palestijnse student, de PvdA/GL stemmers en de vele buitenlanders. Betekent dit dat alle media in Nederland klakkeloos alle nieuws vanuit het Midden-Oosten en van haar collega’s uit het buitenland overneemt, bijvoorbeeld via de ANP? Nee, gelukkig niet. Er verschijnt in de Nederlandse media af en toe een veelzeggend artikel of interview over hoe gekeken wordt naar de terreurbeweging als Hamas. 
 
Als voorbeeld
Als historicus schreef Han van der Horst een opinieartikel op de site van Joop (BNNVARA) over de vraag of de kopstukken van Hamas geïnteresseerd zijn in het lot van de gewone Palestijn. Zijn conclusie is zowel kort als helder en hij zegt hierover: ‘Met deze uitspraken heeft de leiding van Hamas zich definitief ontmaskerd. Wat de bevolking van Gaza overkomt, interesseert de terreurorganisatie geen zier. Het gaat bij hen om chaos, geweld en geen rust voor Israël. Vandaar ook dat Hamas niets doet om de burgerbevolking te beschermen.
 
Hetzelfde geldt voor Joas Wagemakers tijdens een interview bij NPO1. Als deskundige en werkzaam op de Universiteit van Utrecht geeft hij aan met betrekking tot de relatie tussen Hamas en de Palestijnse bevolking dat al voor de aanval van 7 oktober veel Palestijnen Hamas steunen. Deze steun is gebaseerd op het idee dat je gestalte mag geven aan de gewapende strijd tegen Israël. Een strijd waar veel Palestijnen achter staan. Ook op dit moment steunen nog best veel Palestijnen Hamas, ondanks de vele bombardementen door Israël op de Gazastrook.  
 

Opzet

Desondanks blijkt dat de meerderheid van de (inter)nationale media toch telkens een beeld neerzet dat benadrukt dat de Palestijnse bevolking en Hamas veel meer empathie verdient dan Israël, haar leider en bevolking. Een vreemde en veelzeggende trend die gebaseerd is op het bewust creëren van fake news en het in stand houden hiervan. Het antwoord hierop is dat Israël moet worden neergezet als de boosdoener en als een bedreiging voor de (wereld)vrede.  
 
 

The Trail

Op de vraag: ‘Waarom wordt de staat Israël hard aangepakt?’ en ‘Hoe kijkt Nederland aan tegen deze kwestie? is het antwoord hierop niet in enkele zinnen onder woorden te brengen. Toch verwijs ik u naar een komend event onder de noemer The Trail (De Rechtszaak), zie hiervoor de website https://thetrial2024.org/nl/. Tevens zal een poging worden gewaagd om dit kort en bondig verder te duiden en toe te lichten. Want waarom doet het merendeel van de wereld alsof Hamas en de Palestijnse bevolking de slachtoffers zijn. En staan steeds meer landen te springen om op eigen gelegenheid de Palestijnse staat te erkennen als een land? 
 
Kortom, wordt vervolgd.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel