Activiteiten


Helpt miljoeneninvestering de haredi-gemeenschap om mee te doen in de samenleving?

De Israëlische regering onder leiding van Netanyahu besloot recentelijk een enorm bedrag te investeren onder de noemer NIS 70 miljoen voor de haredi-gemeenschap, zonder dit voor te leggen aan het parlement. Dit is vragen om problemen. In het verlengde hiervan speelt mee in hoeverre een dergelijke investering wel effect heeft, met name in allerlei onderwijsprojecten. Daarbij is het maar de vraag of een dergelijke financiële impuls kan rekenen op goodwill en steun vanuit de maatschappij. Zeker gezien hun uitzonderingspositie in relatie tot het Israelisch leger, de huidige oorlog tegen Hamas en de oplopende spanningen in het noorden van Israël. 
 

Doel

Vanwege de IDF-vrijstellingen voor de haredi-gemeenschap ligt dit alles extra gevoelig en lastig. Daarbij maakt recent onderzoek duidelijk dat de productiviteit van de haredi-werknemers in het (bedrijfs)leven veel lager is dan bij de niet-haredi-werknemers. Het plan van de regering is om op deze wijze de productiviteit te stimuleren en te verhogen. Het doel en de methodiek van dit investeringsplan omvat het stimuleren van onderwijs en het verwerven van vaardigheden om hen te helpen betere banen binnen te halen.

Middelen

Het plan omvat tevens subsidies en leningen. De insteek is dat hierdoor de haredi-mannen in staat zijn om beter betaalde functies, posities en werkzaamheden te bemachtigen en dat zij hierdoor meer kans hebben op een baan en functie die aansluit bij de huidige beroepsbevolking alsmede om zowel hun (arbeids)productiviteit te verbeteren als te verhogen.

Probleem

Toch zijn er genoeg critici die vraagtekens plaatsen bij de plannen en bijbehorende investeringen van Netanyahu en zijn coalitiepartners. Een hiervan is dr. Eitan Regev. Hij werk bij het Haredi Instituut voor Public Affairs, is econoom en richt zich op data en bijbehorend onderzoek. Dr. Regev plaats hierover twee belangrijke opmerkingen. Allereerst dat het verschil in percentage werkenden tussen haredi-werknemers en niet-haredi-werknemers zo’n 15% bedraagt (70% versus 85%). Maar dat het verschil in percentage qua productiviteit tussen beide groepen nog veel groter volgens de gegevens en informatie van het Haredi Instituut.

Zinvol? 

In zijn betoog over de effecten van de verschillende en omvangrijke investeringen ten behoeve van de haredi-gemeenschap en haar functioneren en productiviteit plaats hij vraagtekens. Op de vraag waarom zegt hij dat de focus van de overheid en haar pogingen om de haredi-productiviteit te vergroten op zich een belangrijk en zinvol streven is. Echter, het probleem met dit plan is dat vanwege de huidige vrijstellingen en regelingen voor de mannen binnen de haredi-gemeenschap, arbeidsdeelname weinig effectief zullen zijn vanwege de omvangrijke onderwijsprikkels die het plan omvat.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel