Activiteiten


Oudste scheepswrak ooit is gevonden voor de Israëlische kust

Recent onderzoek bracht aan het licht dat het oudste tot nu toe bekende scheepswrak op de bodem ligt voor de kust van Israël. Archeologisch onderzoek bracht dit aan het licht vanwege milieuonderzoek door een Brits bedrijf. De eerste voorzichtige onderzoeksresultaten doen vermoeden dat het schip meer dan 3.000 jaar oud is. Dit betekent dat al veel eerder de mensen op zee konden navigeren via de sterren. Het Britse bedrijf meldde de vondst aan de Israëlische Oudhedenorganisatie, de Israel Antiquities Authority (IAA).

Bijzonder

Verder onderzoek door de IAA maakte eveneens duidelijk dat in het scheepswrak nog een groot aantal kruiken verborgen liggen onder een laag zand. Deze zogenaamde amforen zijn zeer waarschijnlijk rond de 3.300 jaar oud. Blijkbaar floreerde in die tijd al de handel rond de Middellandse Zee. Het scheepswrak ligt op een diepte van bijna 2.000 meter onder zeeniveau en bijna 50 zeemijl vanaf de Israëlische kust. Het IAA laat weten dat dit veelzeggend en extra bijzonder is, want op dat punt is de kust vanaf het schip uit het zicht verdwenen. 

Vaklui

De reden dat het IAA zo enthousiast hierover is, is vanwege het feit dat vanaf die afstand de kust vanaf het schip uit het zicht verdwenen is. Niets voor niets zegt het IAA: ‘Dit is een sensationele vondst. Scheepslui konden blijkbaar in de oudheid al de Middellandse Zee oversteken zonder de kust in het oog te moeten houden.‘ Verder zegt Jacob Sharvit als hoofdonderzoeker en eindverantwoordelijke van dit bijzondere onderzoeksproject: ‘Hun navigatievermogen was veel verder ontwikkeld dan we dachten als ze de open zee konden oversteken. Ik vermoed, samen met mijn collega’s, dat de zeelieden navigeerden op basis van de stand van de zon en de sterren.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel