Activiteiten


Uitspraak Hooggerechtshof inzake Haredi en IDF

Vorige week kwam het hoogste orgaan van het Israëlisch rechtssysteem, Hoge Raad, tot een unanieme uitspraak. Deze uitspraak handelt over de vraag of en in hoeverre de Haredi in aanmerking komen voor vrijstelling van militaire dienst in het Israëlisch leger. Een gevoelig onderwerp waar verschillende groepen in de samenleving lijnrecht tegenover elkaar staan.

Uitspraak

Het oordeel van de Israëlische Hooggerechtshof  komt in deze gevoelige kwestie hierop neer, namelijk dat alle haredi in het IDF worden opgenomen en dat alle fondsen voor instellingen, die zich niet aan deze uitspraak houden, worden bevroren. De ingangsdatum van deze uitspraak is 1 april 2025. Een uitspraak waarbij velen zich afvragen hoe het huidige kabinet en de haredische gemeenschap hierop zullen reageren? 
 
 

Impact

Tijdens de uitspraak van het Hooggerechtshof maakte zij duidelijk dat ze al vele tientallen jaren geduld heeft gehad. In het verlengde hiervan verleende de regering telkens vrijstelling voor de Haredi-gemeenschap. De laatste verlenging vond plaats in de zomer van 2023. De rechters maakten duidelijk dat de tijd van het verlenen van vrijstellingen nu definitief voorbij is. De uitspraak van de Hoge Raad inzake vrijstellingen van de verplichte dienstplicht voor de Haredi kan volgens sommige direct betrokkenen leiden tot nieuwe verkiezingen en op zijn minst leiden tot een herverdeling van het huidige politieke landschap. 

Ondernemend

Kort na de uitspraak van de Hoge Raad reageerde het IDF hierop door binnen no-time 3.000 leden van de Haredi-gemeenschap op te roepen voor militaire dienst. Eerder kreeg het IDF hiervoor toestemming van de rechtbank tijdens een eerdere hoorzitting in de maand juni over deze kwestie. Daarbij werden de betrokken ministeries opgeroepen om onmiddellijk actie te ondernemen voor de rekrutering van de Jesjiva-studenten die in dienst moeten, mede afhankelijk van de behoefte van het Israëlisch leger. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel