Activiteiten


Grote Verzoendag woensdag 19 september, najaarsfeesten 2018

Jom Teruah (Youtube – 119Ministries)

Grote Verzoendag valt dit jaar op woensdag 19 september, beginnend dinsdagavond 18 september.

Op maandag 24 september is dan de eerste dag van het Loofhuttenfeest, beginnend op zondagavond 23 september. Als laatste volgt op maandag 1 oktober de Vreugde der Wet-viering.

Dit jaar viel de ‘Dag van de Bazuinen’, of ‘van het Bazuingeschal’ (Jom Teroe’a) op maandag 10 september. Daarmee is het de eerste feestdag of ‘gezette tijd’ (mo’ed) van de Bijbelse najaarsfeesten, die de God van Israel heeft ingesteld. Ook begint een nieuwe maand (de 7e van het jaar), met ‘nieuwe maan’ (Rosh Chodesh). Op deze dag, die begint op zondagavond 9 september, wordt ook het Joodse Nieuwjaar gevierd, Rosh Hashanah.

Bij  elke nieuwe maan werd op zilveren trompetten geblazen (Num. 10:10), maar op Jom Teroe’a moest op een ramshoorn geblazen worden, volgens de instructies in Leviticus 23.

Het is een gedenkdag. Wat dat inhield, is niet precies duidelijk uit de tekst, maar het is een dag die gevierd moet worden als een sabbat, een speciale sabbat zelfs, ‘sabbaton’, waarop niet mag worden gewerkt en men moet als gelovigen samenkomen, om o.a. naar de sjofar te luisteren en God te ontmoeten.
Deze dag is ook het begin van de tien ‘ontzagwekkende dagen’ van inkeer, die voorafgaan aan de Grote Verzoendag.

Van Studiehuis Reshiet, sept. 2017 (uit hun wekelijkse parasja-bespreking): “In Numeri geeft Hij de opdracht om Zijn scheppingsdaden te gedenken op Jom Teruah יום תרועה , oftewel de Dag van het Bazuingeschal. We noemen het ook wel Rosh haShana ראש השנה , Hoofd van het Jaar, al komt deze benaming niet de Bijbel voor. De bazuin moet klinken, geeft een ‘wake-up-call.’ Wakker worden allemaal, het nieuwe jaar komt eraan, (…) en het is tijd om onszelf opnieuw te onderzoeken en ons te bekeren van verkeerde wegen die we misschien wel ingeslagen zijn. Al in de zesde Bijbelse maand zijn er de Slichot gebeden, letterlijk vertaald zijn dit de Sorry gebeden, Met veel inkeer wordt er toegeleefd naar de herinnering aan de Scheppingsdag en het begin van het nieuwe jaar. In het Jodendom wordt dit zeer serieus genomen, heel wat anders dan het zinloze rotjesgeknal op 31 december in onze Westerse samenleving. ‘Gij zult een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen; het zal u een dag des geklanks zijn,’ zegt God.”

Voor meer uitleg verwijzen we u graag nog eens naar de artikelen die we vorig najaar hierover op de site plaatsten (Jom Teroea) en (Grote Verzoendag).

Gemeente Shamar i.s.m. Pillar of Fire viert deze feesten en gedenkdagen op de daarvoor vastgestelde dagen. Zie de data. U bent van harte welkom!

Maandag 10 september     11.00 uur       Jom Teroea (Bazuinenfeest) – Albert Oosting – hier kunt u deze erg leerzame uitleg (1,5 uur!) terugluisteren.

Woensdag 19 september    11.00 uur      Yom Kipoer (Grote Verzoendag) – ds. G.J. Loor

Maandag 24 september      11.00 uur      Loofhuttenfeest – ds. G.J. Loor

Maandag 1 oktober              11.00 uur     Vreugde der Wet – ds. G.J. Loor

Op deze dagen is het kantoor van Pillar of Fire gesloten.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel